Levinud ravimi müümine keelustatakse eluohtlike kõrvalmõjude tõttu (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nina ja kõri põletike korral fusafungiini sisaldavat antibiootikumi võtta ei tasu.
Nina ja kõri põletike korral fusafungiini sisaldavat antibiootikumi võtta ei tasu. Foto: Jeremy Maude/picture alliance/moodboard/Scanpix

Fusafungiin on toimeaine, mida on siiani kasutatud nina ja kõri nakkuste raviks mõeldud antibiootikumides. Peagi on seda sisaldavate ravimite müük Eestis keelatud, sest selgus, et need võivad olla eluohtlikud.

Fusafungiini nina- ja suuõõnesprei kasutamise järgselt on esinenud tõsiseid allergilisi reaktsioone, teatas ravimiamet. Kuigi tõsised kõrvalmõjud tekivad harva, võivad need olla eluohtlikud ning riske ei ole võimalik piisavalt ennetada.

Näiteks võivad fusafungiini tarvitamise tagajärjel tekkida bronhospasmid. Bronhospasm on kopsutorude seintel asuvate lihaste kramplik kokkutõmbumine, mis võib lõppeda surmaga. Seda esineb astma ja kroonilise kopsuhaiguse puhul, kuid võib ette tulla ka kopsutorude põletiku korral.

Fusfungiini sisaldavatest ravimitest müüdi Eestis seni Bioparoxi-nimelist antibiootikumi. 2015. aasta hulgimüügistatistikast selgub, et seda müüdi siin suurtes kogustes – möödunud aasta jooksul ligikaudu 21000 pakendit. Bioparoxiga raviti üle 12-aastaseid noorukeid ja täiskasvanuid, kellel oli ülemiste hingamisteede nakkuslik põletik.

Fusafungiini sisaldavate ravimite keelustamiseks andis soovituse Euroopa ravimiameti ravimite riskihindamise komitee (PRAC), kelle hinnangul ei kaalu ravimi põletikuvastane mõju üle selle kasutamisega seotud riske.

PRAC arvestas hindamisel ka seda, et bakterid võivad muutuda antibiootikumide suhtes resistentseks ja teada-tuntud on ka tõsiasi, et nina ja kõri põletiku põhjuseks on tavaliselt viirused. See tähendab, et antibiootikumid ei pruugi nende vastu aidata. Pealegi paraneb suur osa ülemiste hingamisteede põletikest ise.

Euroopa kolleegide soovitustest lähtudes on Eesti ravimiamet alustanud toiminguid ohtliku ravimi müügiloa tühistamiseks. Arstidel palutakse ülemiste hingamisteede põletike vastu patsientidele teisi ravimeid soovitada. Patsiendid peaksid ühendust võtma arstiga, et selgitada, kas ravi on tarvis jätkata mõne teise ravimiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles