Üllatav tõde meestest ja iluoperatsioonidest: kas õllekõht vajab lõikust?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha enam ülekaalus mehi pöördub ilukirurgi poole.
Üha enam ülekaalus mehi pöördub ilukirurgi poole. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Üha enam mehi unistab ideaalsest kehast. Kui jõusaalist, juuksurist ja stilistist enam ei piisa, siis läheb järjest suurem hulk mehi ilulõikusele. Põhjuseks võib olla näiteks «õllekõhuke».

«Sixpack», «päästerõngas» või «õllekõhuke» – ka kõige naljakamad kirjeldused meeste ülekaalu kohta ei anna põhjust kahelda, et ka meestele läheb nende välimus korda, kirjutab ajaleht Die Welt. Statistikast, mille avaldas hiljuti Saksa ilukirurgide ühing Vereinigung der Deutschen Ästhetisch-Plastischen Chirurgen (VDÄPC), selgub, et 2014. aastal läks Saksamaal ilukirurgi noa alla viiendiku võrra rohkem inimesi kui 2013. aastal. Mehi oli opereeritute seas 12 protsenti.

Naised võtsid kõige sagedamini ette rindade suurendamise, ülemise silmalau pinguldamise ja rasvaimu. Meeste soovid olid väga sarnased. Ka enamik mehi lasi teha rinnaoperatsiooni – selle käigus viidi taas mehelikku vormi rindkere, millel häirisid pilku naiselikult suureks paisunud «rinnad». Teisel kohal oli samuti ülemise silmalau pinguldamine ja kolmandal rasvaimu. Eriti häiris mehi «õllekõhuke».

Mis puutub vanusesse, siis ilulõikusele minejate iga üha kasvab. 2015. aastal olid ilukirurgide patsiendid keskmiselt 42,5-aastased, samas kui tunamullu oli ilulõikusele läinud inimeste keskmine iga veel 40,8 aastat. Iluoperatsiooni ette võtvad mehed olid keskmiselt kaks aastat vanemad kui naised. Pool operatsioonil käinud meestest oli kas abielus või püsisuhtes, 38,2 protsenti olid vabad ja vallalised.

Paraku on paljude meeste lootus lõikuse abil kiiresti ja probleemideta suurest kõhust lahti saada asjatu. VDÄPC presidendi Ernst Magnus Noah sõnul põhjustavad «õllekõhukest» sageli rasvalademed, mis asuvad sellises kõhu sisemises osas, kuhu ilukirurg oma kanüüliga ei pääse. «Üldiselt kehtib rasvaimu korral põhimõte, et kõigepealt tuleb patsienti ärgitada sporti tegema ja tervislikumalt toituma. Alles siis, kui sellest abi ei ole, peaks haarama skalpelli järele,» selgitas kirurgiaprofessor Noah.

Pärast edukat rasvast vabanemist muutub aga sageli kogu keha. Varem rasvakihi all pingul olnud nahk hakkab kehal lõdvalt rippuma ja tekkinud voldivahesid on raske puhastada. Raskusi võib tekkida kõndimisel, urineerimisel ja seksimisel. Nii muutub vajalikuks kõhunaha pinguldamine, mille käigus eemaldatakse sageli kogu naba ja häbemekingu vahele jääv nahk. Pinguldatakse ka kõhu keskel olevaid lihaseid. See on kallis ja valuline operatsioon.

Neile, kes ilukirurgi abil välimust muuta soovivad, pakutakse ka palju uusi meetodeid, mis veel mõne aasta eest olid mõeldamatud. Näiteks oli ka varem küll võimalik soovimatu rasv rasvaimu abil eemaldada, kuid nüüd on võimalik eemaldatud rasva kasutada ka teiste kehapiirkondade kujundamiseks. Peale selle kasutatakse ka näiteks rasvkude lagundavaid mürgisüste. Nende tagajärjel laguneb soovimatu rasv, mille jäägid väljutab keha seedekulgla kaudu. Kuid miks otsustavad nii paljud inimese ilukirurgilt abi otsida?

Põhjus on väga lihtne: paljud mehed ja naised soovivad, et nende välimus kattuks parajasti moes olevate iluideaalidega. Sotsioloog Dieter Korczaki sõnul arvavad paljud sakslased näiteks, et naistel võiksid olla Pamela Andersoni rinnad, Angelina Jolie silmad ja huuled, Nicole Kidmani nina, Sophia Loreni põsed, Gisele Bündcheni juuksed ja kõht, Jennifer Lopezi tagumik ja Tina Turneri jalad. Meestel võiksid sakslaste arvates olla Brad Piti nina, musklis kõht ja tagumik ning George Clooney silmad, huuled ja lõug. Ilusaks peetakse ka Tom Cruise’i juukseid, Arnold Schwarzeneggeri rinda ja David Beckhami jalgu.

Lõikuste iseloom sõltub ka patsientide vanusest. Kuni 30. eluaastani lastakse muuta eelkõige neid kehaosi, mille tõttu võidakse inimest diskrimineerida. Näiteks lastakse opereerida peast eemale hoidvaid kõrvu ja kongus nina. Alates 25. eluaastast on peamiseks operatsioonide tegemise põhjuseks soov leida sobiv mees või naine. 50. eluaastast tahavad inimesed tavaliselt nooruslikku välimust säilitada.

Enne kui ilulõikus ette võtta, tuleks aga hästi järele mõelda ja uurida, kas seda pakkuv arst on tõepoolest asjatundja, või hoopis isehakanud «soolapuhuja». Kuna seda sorti operatsioonide tegemine on väga tulus, leidub ka palju petiseid, kes lubavad välimusega imet teha, kuigi tegelikult ei ole neil asjast aimugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles