Soome ämmaemandad kuritarvitasid grupiviisiliselt naerugaasi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naerugaasi kasutatakse sünnitusel valude leevendamiseks.
Naerugaasi kasutatakse sünnitusel valude leevendamiseks. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Soome suurim sünnitusmaja kaalub selle aasta alguses tööl naerugaasi kuritarvitanud ämmaemandate karistamist.

Ühel jaanuarikuu ööl nähti nelja Helsingis asuva Kätilöopisto sünnitusmaja ämmaemandat tööl viibides tarvitamas dilämmastikoksiidi ehk naerugaasi, kirjutab Yle Uutiset. Kõik asjaosalised on süü omaks võtnud.

Vahejuhtum toimus haigla sünnituspalatis kella kahe paiku öösel ja kõik neli ämmaemandat olid Helsingi ülikooli keskhaigla direktori Seppo Heinoneni sõnul tööl. Sünnitusmaja kuulub keskhaigla koosseisu osana Helsingi ja Uusimaa haiglapiirkonnast.

Henonen ütles, et sel ajal ei toimunud ühtegi sünnitust. Tema hinnangul on kõik aktsioonis osalenud ämmaemandad küllaltki kogenud töötajad. «Nad on kõik professionaalid ja peaksid seega teadma, missugused omadused on dilämmastikoksiidil,» sõnas haigladirektor.

Naerugaasi kasutatakse sünnituse ajal valu vaigistamiseks. Selle ühendi sissehingamine võib tekitada eufooriat ja kergeid hallutsinatsioone, kuid selle tõttu võivad ajutiselt väheneda ka vaimsed ja käelised oskused. Tekkida võib ka hapnikuvaegus, mis võib viia südameinfarktini.

Tundub, et naerugaasi kuritarvitanud ämmaemandad selle kõrvalmõjude pärast muret ei tundnud, sest pärast gaasi sissehingamist naasid nad töökohustuste juurde ja võtsid vastu sünnituse. «Sünnituspalatis võib olukord iga hetk muutuda ja igaüks peaks olema töö jaoks heas vormis,» kommenteeris Heinonen alluvate tegevust.

Kaks naerugaasi tarvitanud ämmaemandatest olid haigla lepingulised töötajad ja kaks ülejäänut olid kindlaks määratud ajaga asendustöötajad. Ajutiste töötajate töölepingud lõpetati, kuid põhikohaga haiglas töötavatel ämmaemandatel lubati esialgu jätkata. Heinoneni sõnul otsustatakse nende saatus lähipäevil.

Haigla on vahejuhtumist ka ametivõimudele teada andnud, kuid ei ole veel kindel, kas politsei hakkab selle juhtumiga tegelema.

Teade sellest vahejuhtumist tuli üksnes mõned päevad pärast seda, kui selgus, et Helsingi ülikooli haigla töötajad olid kasutanud vereproovide võtmiseks minemavisatud nõelu, ohustades sel viisil patsiente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles