Meedikud sõidutavad saarlasi lisaraha eest pealinna arsti juurde (2)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Küllike Rooväli/Scanpix

Ettevõtlikud Saaremaa meedikud sõidutavad pealinna tohtrite juurde kodusaare haigeid, kes seni transpordimure tõttu arsti jutule ei pääsenud. 

«Hästi palju viime inimesi silmakliinikusse (Ida-Tallinna keskhaigla – toim), kuna meil omal silmaoperatsioone ei tehta; väga palju käiakse Põhja-Eesti regionaalhaiglas  keemia- ja kiiritusravi saamas,» rääkis Angela Siinor, kelle firma on kuu aega saarlasi Tallinnasse ravile toonud. Saarlasi sõidutavad arstide juurde kas parameedikud või elupõlised kiirabi töötajad.

Kaks päeva enne arsti juurde minekut lepitakse stardiaeg kokku,  et kõik jõuaksid õigel ajal õigesse kohta, samuti tuleb arvestada parvlaevade väljumisaegadega. «Kui mõni jõuabki tund aega varem, siis sellest pole probleemi, aga on ka neid, kes ootavad tund aega autos. See on Saarema omapära, sinna ei ole midagi teha,» tõdes Siinor. Üldjuhul katsuvad inimesed ise Kuressaarde jõuda, aga kui on vaja, siis võetakse nad  lisatasu eest kodust peale.  Kui esimene arstiaeg on väga varajane, siis on tulnud sõitu alustada ka kell viis hommikul. Kui arstiajad on kohe hommikul, siis jõutakse tagasi juba kella kolmest, aga on ka jõutud õhtul kell seitse.

Praegu sõidutatakse haiged pealinna seitsmekohalise Ford Galaxyga, kuid Siinori sõnul on neil tööd nii palju, et on vaja soetada suurem sõiduk. «Ühte üheksakohalist sõidukit oleks juurde vaja, siis saab vajadusel kahe masinaga sõita,» rääkis Siinor. Firma on tegutsenud kuu aega ja seni on olnud üksikud tööpäevad, kui sõitasoovijaid ei ole. «Peamiselt sõidavad eakad, kellel on lapsed kaugel, aga on ka olnud noori, kes ei julge ise pealinnas autoga sõita. Oleme lastehaiglas olnud lapsi koos emadega koju toonud,» rääkis naine oma klientidest. Seni on nende kõige vanem klient olnud 96-aastane proua, kel lapsi ei ole ja kes ei pääsenud silmaarsti juurde. «Ta oli helistanud oma sugulastele Kanadasse ja need ütlesid, et seal on selline teenus juba 20 aastat,» rääkis Siinor. Naise sõnul ei saanud tema oma äriideed välismaalt. «Teenuse osutajad sõidavad ise kiirabi ja me näeme, et sellest on tohutult puudust,» rääkis naine.

Mandrile arsti juurde sõitmise eest tuleb maksta, kuid Siinori sõnul on nad hinda määrates arvestanud sellega, et nende teenust ei vaja mitte rikkurid, vaid tavalised inimesed. «Üks ots maksab 16 eurot, aga bussipileti hind on 16-18 eurot,» rääkis Siinor. Ta rõhutas, et äri eesmärk ei ole mitte rikkaks saada, vaid ära elada, kuid oluline on ka sotsiaalne aspekt.

Kuigi haigekassa plaanib osa eriarsti vastuvõtte Saaremaal lõpetada, siis see uudis Siinorit ei rõõmusta. «Ma loodan, et need (eriarstid – toim) ei kao, sest ma ei ole selline inimene, kes loodaks tänu sellele rohkem tööd saada,» rääkis Siinor. Tema sõnul oleks parem, kui saarlased saaksid ikkagi kodusaarel arsti juures käia.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles