Teadlased avastasid insuldigeeni

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljuti avastatud geen võib lisaks insuldile põhjustada ka dementsust ja depressiooni.
Hiljuti avastatud geen võib lisaks insuldile põhjustada ka dementsust ja depressiooni. Foto: Steve Smith/picture alliance/moodboard

Ameerika ja Prantsuse teadlased avastasid hiljuti geeni, mis tõstab insuldiriski. Uue geeni nimeks sai FOXP2.

Avastus võib aidata kaasa insuldi tekkepõhjuste paremale mõistmisele ja selle ohtliku haiguse ennetamisele ja ravile, kirjutab ajaleht Bild. USAs asuva Bostoni ülikooli meditsiinikooli ja Prantsusmaal asuva Bordeaux ülikooli teadlased analüüsisid ligikaudu 85 000 inimese andmeid, mis koguti 1948.–2013. aastal. Selle aja jooksul sai neist insuldi ligikaudu 4300.

Teadlased uurisid kõiki andmeid täpse genoomianalüüsiga, selleks et leida neil inimestel ühiseid geneetilisi variatsioone, mis on seotud insuldiga. Uuringut juhtinud Bostoni ülikooli neurokirurgia professori dr Sudha Seshadri sõnul analüüsisid teadlased iga inimese puhul miljoneid geenimarkereid, et leida, mille poolest insuldi saanud inimeste geenid erinevad nende inimeste geenidest, keda see raske terviserike ei kimbutanud.

Uurijad leidsid lisaks seitsmele geenile, mida on varemgi kõrgema insuldiriskiga seostatud, ka uue geeni, millele nad panid nimeks FOXP2. Teadlaste sõnul tundub, et see geen põhjustab ajus väikesi veresoonte haigusi, mis tõstavadki insuldiriski.

Teadlaste sõnul võib äsjaavastatud geen olla seotud ka teiste haigustega, nagu näiteks nõdrameelsus ja depressioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles