Lugeja küsib: miks ravikindlustuskaardita välismaal tasuta arstiabi ei saa?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaale minnes tasub Euroopa ravikindlustuskaart alati kaasa võtta.
Välismaale minnes tasub Euroopa ravikindlustuskaart alati kaasa võtta. Foto: Vikki Grant/picture alliance/moodboard/Scanpix

«Miks ei hüvitata Euroopa Liidu riikides saadud hädavajalikku esmaabi, kui ei ole olemas Euroopa ravikindlustuskaarti? Eriti veel, kuna kõnealuse kaardi võib endale tellida igaüks, kellel on koduriigis kehtiv ravikindlustus, ning selle eest mingit tasu ei ole. See lihtsalt ei ole loogiline. »

Vastab Eesti haigekassa välisravi taotluste talituse juht Miret Tuur.

Kehtiva Euroopa ravikindlustuskaardi alusel tõendatakse, et inimene on kindlustatud. Eestis saab endale Euroopa ravikindlustuskaardi tellida ainult Eesti haigekassas kindlustatud isik. Teise riigi raviasutus ei saa Eesti elanike kindlustust kuskilt süsteemist kontrollida – selleks ongi Euroopa ravikindlustuskaart. Kui seda ei ole, siis ei ole võimalik kohe tõendada, et inimene on kindlustatud, ning nii esitabki teise riigi raviasutus arve inimesele endale.

Väide, et esmaabi ei hüvitata, kui ei ole Euroopa ravikindlustuskaarti, ei ole aga päris õige. Kui kindlustatud isikul ei olnud ravi saamise ajal kaarti kaasas, siis maksab ta teise riigi raviasutusele ravi eest ise, kuid Eestisse tagasi pöördudes saab ta esitada hüvitistaotluse haigekassale. Haigekassa teeb järelepärimise sinna riiki, kus isikule teenust osutati, ning see riik annab teada, kui palju tuleb isikule hüvitada ehk siis antakse teada see summa, mida isik ei oleks pidanud ravi saamise riigis ise maksma, kui tal oleks kaart kohe kaasas olnud. Kui inimene sattub ootamatult ravile riigis, kus kehtib Euroopa ravikindlustuskaart, siis hüvitatakse talle arstiabi samas ulatuses, kui see oleks olnud tasuta sama riigi riiklikus haigekassas kindlustatud inimestele.

Soovitame alati reisile minnes Euroopa ravikindlustuskaardi kaasa võtta. Selle tellimine on väga lihtne riigiportaali eesti.ee kaudu. Avalduse saab ka tuua paberkandjal haigekassa klienditeenindusse, saata postiga või digiallkirjastatult e-postiga. Kaardi saab kätte kümne päeva jooksul pärast avalduse jõudmist Eesti haigekassasse.

Lähemat teavet saab Eesti haigekassa kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles