Euroopat ähvardab ohtlik troopikaviirus

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääseliigi Aedes aegypti vastsed.
Sääseliigi Aedes aegypti vastsed. Foto: DANIEL BECERRIL/REUTERS/Scanpix

Hiljutisest Rootsi teadlaste uuringust selgub, et kliima soojenemine võib eurooplastele tähendada ka ühe ohtliku viiruse levikut siinsetel aladel.

Kesmise õhutemperatuuriga seoses kasvab ka oht, et peagi võib Euroopas hakata levima dengue palavik, mis on siiani tabanud vaid neid eurooplasi, kes on reisinud mõnda troopilisse riiki, kirjutab teadusuudiste portaal forskning.se. See sääskedega leviv haigus võib Rootsis asuva Umeå ülikooli teadlaste värske uuringu kohaselt Euroopas koguni epideemiaid põhjustama hakata.

Teadlased uurisid, kui tõenäoline on dengue palaviku epideemia puhkemine Euroopas, kasutades selleks nelja erinevat võimalikke kliimamuutusi kirjeldavat mudelit. Uurijate hinnangul aitavad nii õhutemperatuuri suurem kõikumine kui ka kõrgem keskmine õhutemperatuur kaasa Aedese perekonda kuuluvate sääskede levikule. Need sääsed levitavad nii dengue palavikku kui ka veelgi ohtlikumaks peetavat Zika-viirust. Eriti seostatakse nende haigustega ka Aasia tiigersääskedeks kutsutavat sääseliiki Aedes aegypti.

Uuringu läbi viinud teadlasterühma juht Jing Liu-Helmerssoni sõnul võivad nende sääskede varasemast laiema levikuga seotud küsimused kujuneda kõikjal maailmas tervishoiusüsteemile suureks väljakutseks. Pealegi aitab kliima soojenemine kaasa ka viiruse enda levikule, sest soojas kliimas on viirusel kergem ellu jääda. Dengue palaviku ja teiste troopiliste haiguste levikule võivad aga teadlaste sõnul kaasa aidata ka inimeste muutunud reisimisharjumused ja senisest intensiivsem rahvusvaheline kaubandus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles