Teadlased leiutasid külmkapisuuruse ravimimasina

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud antidepressanti fluoksetiini võib peagi saada otse ravimimasinast.
Tuntud antidepressanti fluoksetiini võib peagi saada otse ravimimasinast. Foto: Darren Staples/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikides asuva Massachussetsi tehnikainstituudi teadlased on välja mõelnud külmkapisuuruse masina, mis valmistab ise ravimeid.

Klavs Jensen ja teda ravimimasina väljatöötamisel abistanud kolleegid kirjutavad ajakirjas Science, et nende leiutis oskab nelja üldkättesaadavatest algmaterjalidest toota nelja levinud ravimit. Need on allergiarohi dimendrool, antidepressant fluoksetiin hüdrokloriid, paikne tuimesti lidokaiin ja rahustina kasutatav vaalium.

Kodus kasutatava keskmise külmkapi suuruse masina sees toimuvad kõik ravimitootmises tavalised protsessid: ravimi süntees, puhastamine ja kristalliseerimine. Tulemuseks on valmis ravimid, mis vastavad täielikult USA seadustes nõutud standarditele. Ravimiaparaat suudab neid toota sadu kuni tuhandeid doose päevas. See on hea uudis neile, kes pidid varem ravimeid tarneraskuste tõttu kaua ootama.

Autorite sõnul võib nende leiutisest tulevikus kasu olla ka haiglates, kus mõni ravim võib olla patisendile hädavajalik, ja humanitaaroperatsioonide staapides, kuhu muidu võib olla keeruline ravimeid toimetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles