Päikesevitamiin aitab südamehaigusi leevendada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiini manustatakse erineval kujul. Pildil Eestis müüdavad D-vitamiinid.
D-vitamiini manustatakse erineval kujul. Pildil Eestis müüdavad D-vitamiinid. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

D-vitamiin on kasulik kogu kehale, kuid ometi kannatavad paljud selle puuduse käes - värskes uuringus leiti, et selle tarvitamine parandab muuhulgas ka südame tööd.

Teadlased uurisid vitamiini mõju 163 südamehaigele patsiendile ning leidsid, et see parandas südame võimet pumbata kehasse rohkem verd, vahendab BBC. Osalenute keskmine vanus oli 70 eluaastat ning nagu paljudel selles eas inimestel, oli neil isegi suvel madal D-vitamiini tase. Patsientidele anti aasta jooksul iga päev 100-mikrogrammise D-vitamiini sisaldusega toidulisandit.

«Keha võime toota ja omastada D-vitamiini muutub vanusega vähem efektiivsemaks ning me ei mõista veel, miks see nii on,» rääkis kardioloog dr Klaus Witte.

Teadlased analüüsisid vitamiini mõju südamepuudulikkusele, mil süda muutub liiga nõrgaks, et korralikult verd pumbata. Põhiline meede oli sealjuures väljutusfraktsioonis iga südamelöögiga pumbatud vere kogus. Tervetel täiskasvanutel jääb see näitaja 60 ja 70 protsendi vahele, kuid südamepuudulikkusega inimestel suudab süda edukalt pumbata vaid veerandi verest. Neil, kes tarbisid iga päev lisaks D-vitamiini, kasvas väljutusfraktsiooni näitaja 26 protsendilt 34 protsendini.

«See on üsna suur ja oluline muutus, mida ootaks tavaliselt mõnest kallist ravist, kuid vitamiinid on soodsad, neil pole kõrvaltoimeid ning neil on samas inimeste tervisele hämmastav efekt,» kirjeldas dr Witte.

Suurbritannias on üle 65-aastastel soovitatav tarbida 10 mikrogrammi D-vitamiini päevas. Seega tarbisid uuringus osalenud 10 korda suurema sisaldusega vitamiine. Samas rõhutas Witte, et tulemuste järel ei peaks kindlasti hakkama vitamiinidoose suurendama, vaid pigem on vaja uuringut veel suurema valimiga kinnitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles