Kaks valuvaigistit võivad apteegiriiulitelt kaduda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oxycontin on poolsünteetiline opioid.
Oxycontin on poolsünteetiline opioid. Foto: Peeter Langovits

Aprilli lõpuni ei pruugi enam müügil olla kahte opioidide hulka kuuluvat valuvaigistit, millest üks sisaldab morfiini.

Müügiloa hoidja on teatanud ravimite Oxycontin 10, 40 ja 80 milligrammi toimeainet sisaldavate tablettide ja MXL 30 milligrammi toimeainet sisaldavate kõvakapslite tarneraskustest. Mõlemad on opioidide hulka kuuluvad valuvaigistid, mis vabastavad toimeainet prolongeeritult ehk pika aja jooksul. Esialgsetel andmetel võivad need ravimid müügilt kaduda aprilli lõpuni.

Opioidid jagunevad looduslikeks, poolsünteetilisteks ja sünteetilisteks. Kui neid aineid kasutatakse narkootikumidena, siis on neil kõigist uimastitest kõige tugevamad võõrutusnähud. Ameerika Ühendriikides on palju juttu olnud ka sellest, et arstid kirjutavad opioide sisaldavaid ravimeid välja liiga kergekäeliselt.

Ravimi MXL toimeaine on väga tugev looduslik valuvaigisti morfiin. Apteekides on jätkuvalt saadaval MXL 120 milligrammi toimeainet prolongeeritult vabastavad kõvakapslid.

Oxycontini toimeaine on poolsünteetiline opioid oksükodoon. Jätkuvalt on müügil samas ravimvormis ning sama tugevusega Dolocodon 20 ja 40 milligrammi toimeainet sisaldavad prolongeeritud tabletid, mida saab vajadusel poolitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles