Haigla paljastas vea: 14 inimest sai vale vaktsiini (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiin ja vaktsineerimine.
Vaktsiin ja vaktsineerimine. Foto: Priit Simson

Möödunud aasta novembris anti Soomes Espoos asuvas Jorvi haiglas 14 inimesele ekslikult gripivaktsiini asemel hepatiidivastast vaktsiini.

Haiglapiirkonna esindajad ütlesid, et vale vaktsiinisegu ei põhjustanud kellelegi terviseriske, kirjutab Yle Uutiset. Vahejuhtumist avalikkusele kohe teada ei antud, kuid haigla töötajatele tuletati meelde, et vaktsiini pakendit tuleb enne vaktsineerimist hoolikalt jälgida. Pärast vahejuhtumi ilmsikstulemist tunnistas haigla selle toimumist ka väljaandele Yle Uutiset.

Helsingi ja Uusimaa haiglapiirkond, mida Soomes tuntakse ka lühendiga HUS, on haiglavõrk, mida jagavad omavahel 24 pealinna piirkonda kuuluvat omavalitsust. Hepatiidivastast vaktsiini andsid Jorvi haigla töötajad pahaaimamatutele kolleegidele, kes teadsid, et neid vaktsineeritakse gripi vastu.

HUSi ülemarsti Markku Mäkijärvi sõnul oli tegemist inimliku eksitusega, mida meedikud kiiresti märkasid. Juhtunust andsid nad kiiresti teada oma otsesele ülemusele. Seejärel anti sellest teada ka vaktsineeritutele. HUSi ülemarst ei mäleta, et midagi sellist kunagi varem HUSis oleks juhtunud.

Mäkijärvi on veendunud, et vale vaktsiini manustamisest võis olla pigem kasu kui kahju, sest hepatiidivastast vaktsineerimist tuleb korrata iga kümne aasta järel ja nii mõnelgi töötajal oli korduvvaktsineerimine tegemata. Selleks, et kaitsta töötajaid siiski ka gripi vastu, pakuti neile teist võimalust vaktsineerimiseks. Kõik peale ühe töötaja nõustusid sellega.

Yle andmetel ei teatatud ühele töötajale eksitusest mitu päeva. Mäkijärvi enda sõnul sellest viivitusest ei teadnud, kuid ta lisas, et inimeste teavitamisega läheb alati pisut aega.

Novembris vaktsiiniga tehtud viga tuli ilmsiks vahetult pärast seda, kui välja tuli ka see, et HUSis kasutati märtsis vereproovide võtmiseks musti nõelu, mistõttu oleks 19 inimest võinud nakatuda HIVi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles