Kaos kehas: greibimahl ja ravimid ei sobi kokku

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi greibi kasulikust mõjust on palju räägitud, tuleks mõnede ravimite võtmisel selle söömisega ettevaatlik olla.
Kuigi greibi kasulikust mõjust on palju räägitud, tuleks mõnede ravimite võtmisel selle söömisega ettevaatlik olla. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Ravimid peaksid ideaaljuhul meid terveks tegema või aitama elada enam-vähem tavalist elu. Tihtipeale ei tule aga hea toime kõrvalmõjudeta.

Mida rohkem ravimeid inimene peab päevas võtma, seda tõenäolisem on, et tekivad terviseprobleemid. Eriti tekib probleeme eakatel, kuna neil on neerud ja maks nõrgemad kui noortel. Kõik ravimid ei sobi ka omavahel kokku ja probleeme võib tekitada nii mõnegi toidu ja ravimi koos tarbimine, vahendab Saksamaa rahvusringhääling Deutschlandfunk.

Retseptiravimite ja käsiravimite koostarvitamisel tuleks ettevaatlik olla ja kõrvaltoimete vältimiseks apteekrile või arstile rääkida ka varem kasutatud ravimitest. Aeg-ajalt tekitab probleeme seegi, et unustatakse ära, et ravimit ei tohiks võtta enesetunde järgi. Kui arst on määranud raviskeemi, tuleb sellest ka kinni pidada, hoiatavad farmakoloogid ja arstid. Ainult nii ei teki kehas kaost. Lisaks ei tasuks alahinnata ka ravimtaimede, toidulisandite ja loodustoodete mõju ravimitega.

Bremen-Mitte kliinilise farmakoloogia instituudi direktor professor Bernd Mühlbauer juhib tähelepanu sellele, et enamikku ravimeid ei tohiks võtta koos greibimahlaga. Greibimahl võib tekitada koguni ravimi üledoosi, sest ravim võib sooltes tugevasti imenduda, mistõttu sattub organismi tavapärasest rohkem toimeainet. Samas võib greibimahl ka häirida mõne ravimi imendumist. Greibimahl ja selles sisalduv furanokumariin ei sobi ka enne operatsioone, sest võib põhjustada vere hüübimatust. Seda ei tohiks juua ka vererõhuravimite, kolesteroolitaseme ja kilpnäärme alatalituse ravimite tarvitamisel. Siiski võib greibimahl ka kasulikuks osutuda, sest suurendab vähivastase ravimi rapamütsiini toimet.

Enamik ravimeid ei sobi kokku ka alkoholiga, aga see unustatakse sageli ära. Põletikuvastaste ravimite, näiteks ibuprofeeni või diklofenaki kasutamine koos alkoholiga suurendab jääkainete kogunemist maksas ja tagajärjeks on terviserikked. Eriti ettevaatlikult peaksid alkoholi tarvitamisse suhtuma ka  näiteks unerohu, antidepressantide ja rahustite tarvitajad. Nende koostoime võib tekitada ootamatuid reaktsioone, kuna alkohol suurendab mõju. 

Samuti ei tohiks mõningaid ravimeid, näiteks rauapreparaate, piimaga võtta, sest piim vähendab nende tõhusust. Toimeaine õigeks imendumiseks on sellisel juhul oluline teha piima ja nende ravimite võtmise vahele vähemalt kahetunnine paus. 

Kõige parem oleks professor Mühlbaueri sõnul ravimeid võtta puhta veega, kui arst ei ole määranud teisti, sest siis toimivad nad kõige paremini. Kuna omavahel ei sobi kokku ka paljud ravimid, siis tuleks kurbade tagajärgede vältimiseks enne ravimi võtmist alati pidada nõu arsti või apteekriga ja hoolikalt läbi lugeda ka pakendis olev infoleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles