Kümme lihtsat nippi toidumürgistuse vältimiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögivilju tuleks toorest lihast ja kalast eraldi töödelda.
Köögivilju tuleks toorest lihast ja kalast eraldi töödelda. Foto: moodboard/picture alliance/Scanpix

Tõenäosus toidust kahjulikke aineid ja baktereid saada on päris suur, kuid tavaliselt tekkib oht just siis, kui toiduga valesti ümber käia. Siit leiad kümme nippi, mis aitavad toidumürgistust vältida.

Igal aastal haigestub iga kuues ameeriklane toidust saadud haigustesse, 128 000 viiakse haiglasse ja kolm tuhat sureb saastunud toidu söömise tagajärjel, kirjutab newsmax.com.  Toidumürgituse vältimiseks tuleks kinni pidada järgmistest lihtsatest reeglitest. 

1. Hoia käed puhtad

Käsi peaks enne söögi tegemist ja selle jooksul seebi ja veega pesema. Kui see ei ole võimalik, peaks kasutama antibakteriaalset rätikut, geeli või lahust. Seda tegevust peaks kordama pärast toore toidu – näiteks liha ja köögiviljade – puudutamist ja kokkupuutumist mõne teise saasteallikaga. Käsi tuleks pesta näiteks pärast tualetis käimist, beebi mähkmete vahetamist, looma paitamist, kassitoaleti sisu vahetamist ja mulla või mullaste esemete katsumist.

2. Haigena ära kööki tiku

Kui sind vaevavad nakkusest põhjustatud kõhuhädad, siis ära tee endale, perele ega sõpradele süüa. Võimalusel leia keegi, kes seda sinu eest teeks, kuid kui see ei ole võimalik, siis pööra erilist tähelepanu käte pesemisele. Vali toidud, mille valmistamiseks ei ole tarvis teha suuri ettevalmistusi.

3. Allesjäänud toidu koht on külmkapis

Pane allesjäänud toit kiiresti külmkappi. Ära hoia ühtki küpsetatud ega keedetud toitu enne külmikusse panemist soojas kauem kui kaks tundi.

4. Hoia külmkapp puhtana

Kui toit läheb külmkapis ümber, siis puhasta see kohe ära. Täielikult peaks külmkappi puhastama nii sageli, kui tarvis, kuid vähemalt kord aastas.

5. Kontrolli külmkapi temperatuuri

Külmkapi kõige külmema osa temperatuur peaks jääma 0 ja 4°C vahele. Selle tagamiseks kontrolli, et külmiku ukse tihendid on korras.  

6. Kasuta eraldi lõikelaudu

Jäta üks lõikelaud toore liha ja kala jaoks ja teine valmistoidu ja puhaste köögiviljade jaoks. Ära kasuta keedetud või küpsetatud toidu jaoks samu nõusid, nuge ega köögitarvikuid kui toore toidu jaoks.

7. Ära säilita valmistoite liiga kaua

Soovituste kohaselt ei tohiks valmistoite, kreemikooke ega kiiresti riknevaid toite säilitada üle kolme päeva. Täpsemat teavet leiad pakendi infolehelt ja seda peaksid oskama anda ka tootjad.

8. Küpseta hakkliha korralikult läbi

Kui küpsetad hakklihatoidud korralikult läbi, siis kaitsed ohtlike bakterite ja parasiitide eest väikesi lapsi, rasedaid naisi ja nõrgema immuunsüsteemiga inimesi. Näiteks võib korralikult läbi praadimata hakklihakotletti jääda nii mõndagi kahjulikku.

9. Väldi toorest toitu

Lastel, rasedatel naistel ja nõrgema immuunsüsteemiga inimestel soovitatakse tungivalt vältida toore liha ja kala söömist ja pastöriseerimata piima joomist. Kalas leiduvate parasiitide tapmiseks on tõhus meetod kala seitsmepäevane sügavkülmutamine. Kui paned sügavkülma toore kala, siis kontrolli enne, kas see on ikka  värske.

10. Hoia beebitoitu külmkapis

Lastetoidu ja imikutele mõeldud joogisegudega tuleb olla eriti ettevaatlik. Neid ei tohi 4°C juures hoida kauem kui 48 tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles