Valged täpid nahal: kuidas saada laitmatu näonahk?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduslikud võtted aitavad kaunist nahka saavutada.
Looduslikud võtted aitavad kaunist nahka saavutada. Foto: Vikki Grant/picture alliance/moodboard/Scanpix

Milia ehk piimalaigud on nahahaigus, mida aetakse sageli segamini valgete vistrikega. Need valged täpid võivad tekkida nii laste kui ka täiskasvanute nahal, kuid neist on võimalik paari kavala loodusliku võttega lahti saada.

Milium on nahatsüst, mis on täidetud sarvaine ehk keratiiniga, kirjutab The Sun. See on valge, väike täpike nahal. Tavaliselt tekkivad sellised täpikesed silmade, nina ja suu ümber ja lastel kaovad need kiiresti, kuid täiskasvanutel võib sellest nahahädast lahtisaamine üsna keeruliseks minna.

Sellel, miks inimestel nahale valged täpikesed tekkivad, on kaks olulist põhjust. Vastsündinutel ilmuvad need täpikesed nahale peamiselt seetõttu, et higinäärmed ei ole veel korralikult välja arenenud. Täiskasvanutel on peamine põhjus kahjustused, mis tekkivad päikese, põletuse, villide või ka mõnede steroidkreemide kasutamise tõttu. Just viimastest võib olla keeruline lahti saada, kuid mõned looduslikud vahendid võivad nende vastu siiski aidata ja kauni näonaha taastada.

Sidrunimahl ja suhkur

Sidrun on hämmastav antioksüdant, mis ravib nahka. Sega kaks supilusikatäit suhkrut poole sidruni mahla ja ühe teelusikatäie õliga. Kanna nahale ja lase 20–30 minutit mõjuda. Seejärel pese maha.

Mesi

Mett on ravimiseks kasutatud juba tuhandeid aastaid. Mesi on koorivate omadustega ja aitab nahal kiiremini uueneda. Selleks, et mee koorivaid omadusi veelgi suurendada, võiks seda enne nahale kandmist segada suhkruga.

Kastoorõli

Kastoorõli ehk riitsinusõli on juba kaua loodusliku ravimina kasutatud, kuid tavaliselt otsitakse selle abil leevendust kõhukinnisuse, astma ja põiehädade korral. Tuleb välja, et nahale mõjub see samuti hästi. Sega kastoorõli sama suure koguse oliiviõliga ja kanna segu näonahale. Lase sel imenduda ja seejärel kuivata nägu.

Auruta nägu

Aurutamine on suurepärane mürkidest vabanemiseks. See avab poorid ja vabastab nahast kõik üleliigse.

Teepuuõli

Teepuuõli on tuntud antibakteriaalse ja seenhaiguste vastase toime poolest ja ka nahale mõjub see suurepäraselt. Võta väike kogus teepuuõli ja kanna seda probleemsele nahale. Jäta ööseks ööseks nahale ja pese see maha hommikul.

Granaatõuna koore pulber

See on kõige tuntum valgete täppide ravi. Granaatõun on suurepärane antioksüdant ja naha koorija. Rösti granaatõuna koort, kuni see on pruun, purusta see pulbriks ja sega sidrunimahlaga. Kanna segu nahale ja lase sel 15 minutit mõjuda, seejärel pese see maha. Kui teed seda paar nädalat, siis peaks tulemuseks olema puhas nahk.

Maisitärklis ja õunaäädikas

Sega need kaks kokku pastaks. Kanna pasta nahale ja lase 25 minutit mõjuda. Seejärel hõõru segu nahalt maha.

Lambaläätse lehed

Need lehed on antibakteriaalsed ja põletikuvastased antioksüdandid. Lambaläätse võib kasutada akne, mustade komedoonide, paisete, valgete täpikeste ja teiste tüüpiliste nahahädade vastu. Võta peotäis lambaläätse lehti, jahvata need vähese veega ja kanna segu 15 minutiks nahale. Seejärel pese see maha.

Eemalda enne magamaminekut meik

Seda peaks tegema igal õhtul, sest ööseks nahale jäetud jumestustooted ärritavad nahka ja ummistavad poore. Nahka tuleks kemikaalidest puhastada võimalikult sageli.

Püsi varjus

Ära ka kevadel ülearu kauaks päikese kätte jää. Liigne UV-kiirgus kahjustab nahka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles