Geniaalselt lihtne vahend päästab jooksjad villimurest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultrajooksjad teevad sporti ekstreemsetes  tingimustes.
Ultrajooksjad teevad sporti ekstreemsetes tingimustes. Foto: AFP

Iga jooksja teab, kui piinarikkad võivad olla villid. Tohtrite kinnitusel on sellele levinud tervisehädale olemas lihtne ja seejuures odav lahendus.

Selgub, et paremini kui talk, plaastrid või lubrikandid aitab villide vastu hoopis meditsiiniline kangasteip, mida kasutatakse sideme fikseerimiseks, rääkis USA Stanfordi tervisekeskuse arst dr Grant Lipman NBC-le.

«See on odav ja lihtne meetod villide ennetamiseks,» rääkis arst. Lipman nõustab pikamaa- ja maratonijooksjaid, kes võistlevad nii Tšiilis kui Antarktikas. Villimure on tema patsientide seas laialt levinud. «Ma ikka ja jälle kuulen – tohter, mul läks nii hästi, kuni mu jalad…,» rääkis arst. Tohtri sõnul oli ta kuulnud soovitusi kasutada meditsiinilist kangasteipi ja koos oma kolleegidega otsustasid nad seda katsetada 128 jooksja peal, kes osalesid seitsmepäevasel ultrajooksul Gobi kõrbes.

Meedikud panid kangasteipi jooksjate ühele jalale ning 98 jooksjal ei tekkinud teibitud piirkonnas ville, selgub ajakirjas Clinical Journal of Sport Medicine'is ilmunud artiklist. 81 jooksjal aga tekkisid villid jalal, kuhu teipi ei pandud.

«See on naeruväärselt odav ja lihtne meetod villide vältimiseks. Seda müüakse kõikjal, maksab sente ja kestab kaks aastat,» ütles Lipman. Ta lisas, et teip on piisavalt õhuke, et ei häiri jalatsite kandmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles