Maovähki võivad tekitada alkohol, peekon ja ülekaal

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maovähil on ebamäärased sümptomid ning diagnoosimise ajal on ta tavaliselt juba liiga kaugele arenenud.
Maovähil on ebamäärased sümptomid ning diagnoosimise ajal on ta tavaliselt juba liiga kaugele arenenud. Foto: SCANPIX

Maovähi tekitajatele keskendunud uuring leidis kolm uut ohuallikat – alkohol, töödeldud liha ja ülekaal.

Alkoholi, töödeldud liha ja ülekaalulisust on varem seostatud teiste vähiliikidega, seal hulgas käärsoolevähi ja rinnavähiga. Nüüd avastati ka nende kolme seos maovähiga, kirjutab nbcnews.com.

Uuringust tuli välja ka teisi mõjutajaid: suitsetamine, soolane toit ja infektsioon, mille on põhjustanud bakter nimega helicobacter pylori.

«Ülekaalulisust on nüüdseks seostatud 11 vähiliigiga ja me soovime ameeriklastele teadvustada, et vähki saab ennetada, kui süüa rohkem tervislikke toiduaineid,» kommenteeris Alice Bender, Ameerika vähiuuringute instituudist.

Vähiuuringute instituut keskendus oma uuringus toitumisharjumuste ja vähi vahelistele seostele. Analüüsiti 89 varasemat uuringut, kokku 17 miljonit täiskasvanud ning 77 000 maovähi juhtumit.

Riikliku vähiinstituudi andmeil on USAs 21 000 inimest, kes põevad käärsoolevähki ning ligi 11 000 sureb selle kätte igal aastal.

Maovähil on ebamäärased sümptomid ning diagnoosimise ajaks on ta tavaliselt juba piisavalt edasi arenenud, mistõttu jääb ainult neljandik vähkipõdenutest ellu.

Maovähk on ebatavaline. Kui alguses arvati, et süüdi on vürtsikad ja soolased toidud, siis üsna pea selgus, et süüdlane võib olla ka infektsioon, mille on põhjustanud helicobacter pylori. Seda infektsiooni peetakse nüüd peamiseks maovähi tekke põhjuseks.

Uuringu põhjal leiti, et maovähil on ka teisi tekitajaid. Suitsetamist saab süüdistada 11 protsendi maovähi juhtumite puhul. «On olemas ümberlükkamatud tõendid, mille andmeil päevas kolme või rohkema alkohoolse joogi tarbimisel tõuseb maovähi risk,» seisis uuringus.

Süües üle 50 grammi töödeldud liha iga päevas – näiteks ühe hot dog'i – tõuseb risk haigestuda maovähki 18 protsenti. «Töödeldud liha on liha, mis on säilitatud kas kuumtöötluse, suitsutamise või soolamise teel, aga ka säilitusainete lisamisel. Näiteks sink, peekon, suitsuliha või salaami, aga ka hot dog'id ja mõned vorstid,» seisis uuringus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles