Kanadas levib äärmiselt mürgine narkootikum

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fentanüül on sada korda lahjem mürk kui W-18.
Fentanüül on sada korda lahjem mürk kui W-18. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Hiljuti konfiskeeris politsei Kanadas asuvas Edmontonis neli kilogrammi narkootikumi W-18, mis on 10 000 korda kangem kui morfiin ja sada korda tugevam mürk kui fentanüül.

Neljast kilogrammist detsembris konfiskeeritud narkootikumist oleks saanud teha miljoneid uimastitablette, mis võivad tappa juba väga väikeses koguses, kirjutab CBC News. Eelmise aasta suvest on Kanada politsei seda ainet konfiskeerinud kahel korral, kuid see oli esimene kord, kui politseil õnnestus kätte saada W-18 pulber.

15. aprillil said Edmontoni arstid ametliku hoiatuse selle kohta, et W-18 tõttu võib lähiajal haiglasse sattuda ja surra varasemast rohkem inimesi. Hoiatuse peamiseks aluseks oli politsei teade selle aine leviku kohta.

Äärmiselt mürgise W-18 tootmine sai alguse Edmontonis 30 aasta eest läbi viidud meditsiiniuuringute käigus ja siiani ei ole tal tuvastatud ühtki kasulikku raviomadust. Enamik inimesi ei olnud sellest narkootikumist midagi kuulnud möödunud aasta augustini, mil ühest Kanadas asuva Calgary kodust konfiskeeriti 110 tabletti, millest kolm osutusid laboratoorse testimise järel W-18-ks.

Praegu ei ole W-18 Kanadas veel keelatud ainete nimekirjas, kuid sealne justiitsminister Kathleen Ganley ja terviseminister Sarah Hoffman on teinud valitsusele kirjaliku ettepaneku, see narkootikum sinna võimalikult ruttu lisada. «See on väga ohtlik narkootikum. Inimesed peavad aru saama, et see võib tappa väga-väga väikestes kogustes,» ütles Ganley. Ka Hoffman avaldas lootust, et valitsus tegutseb kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles