Kahe emakaga naine sünnitas kummastki emakast lapse

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks laps arenes ühes ja teine teises emakas.
Üks laps arenes ühes ja teine teises emakas. Foto: Wayne Perry/Caters News Agency/Scanpix

Fay Wilkinsil  diagnoositi teismeeas haruldane haigus, mis seisnes selles, et tal kõiki suguelundeid ühe asemel kaks. Kuigi arstid arvasid, et tal ei õnnestu kunagi lapsi saada, on 31-aastasel inglannal nüüd kaks last.

Wilkins tõi kummastki emakast ilmale ühe lapse, kirjutab New York Post. «Kui olin 14-aastane ja arstid mulle seda rääkisid, siis ei suutnud ma oma kõrvu uskuda. Olin täielikus šokis, sest ei olnud seda haigust veel kunagi märganud, kuna erinevused on vaid keha sees,» kirjeldas oma esialgset hämmeldust Fay Wilkins, kellel on haruldane arenguhäire nimega uterus didelphys – tal on kaks tuppe ja kaks emakat.

Wilkins otsustas koos emaga arsti juurde minna siis, kui tal tekkisid menstruatsiooni ajal suured valud. «Kõigil mu sõbrannadel olid juba päevad, kuid mina kannatasin vaid kõhukrampide all,» rääkis ta. «Kui valu läks tugevamaks, viis ema mind arstile, arvates, et mul on emakas tsüst, kuid keegi ei uurinud mind lähemalt.»

Kaheksa kuud pärast esimest arsti juures käimist rebenes Fay Wilkinsi vannituppa minnes emakas. «Kuulsin suurt plaksatust ja teadsin, et miski minu sees lõhkes. Olin meeletus valus, kõikjal oli nii palju verd ja tormasin haiglasse, kus arstid mu läbi uurisid ja viimaks haiguse leidsid,» meenutas naine. Haigus oli blokeerinud avause, kust menstruatsiooniveri tavaliselt välja tuleb ja noorukese Wilkinsi kehasse oli kogunenud 12 sentimeetri paksune kiht verd.  

Kahe kuu pärast tehti Wilkinsile operatsioon, mille käigus ühendati kaks tuppe üheks, selleks et vältida järgmist rebenemist. Pärast operatsiooni hoiatasid arstid Wilkinsit, et tõenäosus, et ta kunagi lapsi saab, on väga väike, sest tema suguorganid olid kaks korda väiksemad kui enamikel naistel.

Kuid kuue nurisünnituse järel toimus väike ime – Wilkins, kellest praeguseks on saanud tervishoiutöötaja, tõi ilmale kokku kaks tervet last, tütre Molly ja poja George’i. Kumbki laps kasvas erinevas emakas ja nüüd on nad juba üsna suured – tütar seitsmene ja poeg kahene. «Olen tänulik, et mul on nüüd mu kaks väikest imet ja mul on nii hea meel, et nad sündisid tervena,» rääkis Wilkins.

Foto: WAYNE PERRY/Caters News Agency

Röntgenpilt Mollyst. Foto: Wayne Perry. Caters News Agency/Scanpix

Esimesest rasedusest sai Wilkins teada siis, kui ta oli last oodanud juba üle 12 nädala. Selleks, et laps väiksema ja seega nõrgema emaka tõttu liiga vara ilmale ei tuleks, teostati Wilkinsile emaka toetamiseks operatsioon. Ema sõnul oli tütar õnneks «väike võitleja» ja pidas vastu nii kaua, kuni ta seitse nädalat ja kaks päeva enne tavalist aega keisrilõikega ilmale tuli.

Kaks aastat pärast Molly sündi said Fay Wilkins ja tema partner Lee Welch teada, et tulemas on veel üks laps. Wilkinsi sõnul oli tal küll raseduse üle hea meel, kuid samas oli ta ka mures. «Erinevalt teistest emmedest oli rasedaks jäämine minu jaoks tegelikult raske aeg,» rääkis ta. Erinevalt esimesest rasedusest hakkas ta nüüd võtma steroide, mis kiirendasid George’i arengut. Pisipoiss sündis täpselt sama palju varem kui ta õde, kuid George oli tugevam ja sai haiglast varem välja.

Foto: WAYNE PERRY/Caters News Agency

Fay Wilkins ja Moll pärast tütre sündi. Foto: Wayne Perry. Caters News Agency/Scanpix

Nüüd loodab kahe lapse ema Wilkins, et oma loo rääkimisega aitab ta teistel sama haigusega naistel oma murega paremini hakkama saada ja seda mitte häbeneda. «Olen alati olnud otsekohene ja aus meestega, kellega ma olen käinud. Tahtsin, et nad teaksid, et ma ei pruugi kunagi rasedaks jääda ja uterus didelphys on osa sellest, kes ma olen,» rääkis ta. Ta on veendunud, et see arenguhäire ei tee kedagi vähem naiseks, kuigi suguelundid on selle tõttu teistmoodi arenenud. «Ma elan suhteliselt tavalist elu, mul on haiguse tõttu ka ainult üks neer, kuid see ei ole mul takistanud midagi tegemast,» sõnas naine.

Foto: WAYNE PERRY/Caters News Agency

Tänaseks on noor ema oma kahe lapse üle väga õnnelik. Foto: Wayne Perry. Caters News Agency/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles