Mälulünka võib inimene hakata täitma väljamõeldud mälupetetega

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi joomise tagajärjel tekkinud mälu häire korral on väga iseloomulik, et ajaline ja ruumiline orientatsioon paiskub segi.
Alkoholi joomise tagajärjel tekkinud mälu häire korral on väga iseloomulik, et ajaline ja ruumiline orientatsioon paiskub segi. Foto: SCANPIX

Tallinna Ülikooli psühholoogia instituudi dotsent Maria Teiverlauri sõnul on alkoholi joomise tagajärjel tekkinud mälu häire korral väga iseloomulik, et ajaline ja ruumiline orientatsioon paiskub segi.


«Mälulünk võib täituda mälupetetega, mingite sündmustega, mis kunagi tema elus on olnud, kuid sel ajal seda siiski ei toimunud,» rääkis ta. «Lisaks varasematele sündmustele võib mälulünk täituda ka fantastiliste konfabulatsioonidega, sündmustega, mida ta elus pole iialgi olnud, näiteks et ta käis Hiina müüril jalutamas, kuigi tegelikult oli ta kõrtsis või kodus,» lisas Teiverlaur.

Dotsent möönis, et sellised mälupetted võivad kimbutada kõiki, kes ei suuda piiri pidada alkoholi tarvitamisega ja kahjustavad oma organismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles