Meeste kiilaspäisuse põhjus tehti kindlaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste kiilaspäisus.
Meeste kiilaspäisus. Foto: SCANPIX

USA Pennsylvania ülikooli uurijatel õnnestus meeste kiilaspäisuse saladuse jälile saada.

Uurijate sõnul sõltub meeste juustekaotus peanaha tüvirakkudest, kirjutab BBC.

«Kiilaks jäämise taga ei ole see, et juuksed välja langevad, vaid see, et uued kasvavad juuksed on mikroskoopiliselt väiksed. Seda põhjustavad peanaha tüvirakud, mis ei muutu uuteks folliikul-karvanääpsudeks,» selgitasid teadlased.

Tüvirakud on diferentseerumata algrakud, millest on võimalik kasvatada kudesid, elundeid ja organisme.

Uurijad tahavad luua ravimi, mis aitaks peanaha tüvirakke aktiviseerida ning selle läbi juustekasvu taastada.

Pennsylvania ülikoolis kasutati «katsejänestena» juustesiirdamise läbinud mehi. Uurijad võrdlesid meeste peanaha kiilaks jäänud ala karvanääpse nende karvanääpsudega, mis olid säilinud juuste piirkonnas.

Võrdluses leiti ka, et kiilastes kohtades oli normaalne kogus tüvirakke, kuid keskmisest vähem folliikuliteks muutunud tüvirakke. See erinevus näitas, et folliikul-karvanääpsud ei kadunud, vaid lihtsalt lakkasid pärast karva kadumist normaalselt töötamast.

Samas jäid kiilaks jäänud kohtadesse kasvanud uued karvad mikroskoopiliseks.

Uuringut juhtinud George Cotsarelis sõnas, et tüvirakkude normaalne arv kiilates kohtades annab lootust, et juuste kasv võidaks taastada. Tulevikus võiks selleks kasutada näiteks mõnda peanahale määritavat ravimit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles