Mai Treial: hambaravi peab saama kõigile kättesaadavaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi.
Hambaravi. Foto: Sille Annuk

Riigikogu liikme Mai Treial ütles eile avaldatud arstiabiga rahulolu uuringut kommenteerides, et kätte on jõudnud aeg teha otsustav pööre ja võimaldada kõigile elanikele hambaravi esmatasandi tervishoiuteenusena.


Eile tutvustatud arstiabiga rahulolu uuringu tulemustest selgub, et hambaarsti juures käib aasta-aastalt järjest vähem inimesi, sest pole raha selle eest tasumiseks.

Ehkki hambaarsti juures soovitatakse käia vähemalt kord aastas, näitas uuring, et viie aasta jooksul on hambaarsti juures käijate hulk ligi 15 protsendi võrra vähenenud, samas kui asjatundjate hinnangul ei ole meie inimeste hambad kaugeltki terved.

Treiali hinnangul kujutab see varjatud ohtu kogu inimese tervisele ja kaudselt ka meie riigi majandusedule. «Ütleb ju meie põhiseadus, et igal inimesel on õigus tervise kaitsele.»

Rahvaliit on teinud riigikogus mitmel korral, viimati möödunud aasta maikuus, ettepaneku taastada varem kehtinud hambaravihüvitis. «Kui Euroopa Liidu riikides on hambaravi vähemalt osaline kompenseerimine tavaline, siis meie valitsus on neile seaduseelnõudele seni punast tuld näidanud, põhjendades seda ravikindlustuse napi eelarvega,» selgitas Treial.

Kuni 1. jaanuarini 2009 hüvitas haigekassa kindlustatud isikule ühe kalendriaasta jooksul hambaravi 300 krooni ulatuses. «Euro ootuse kokkuhoius tõmmati sellele kriips peale. Riigi võidusumma polnud seejuures kuigi suur, kokku hoiti tagasihoidlikud 82 miljonit krooni,» lausus Treial.

Kokkuhoiuvõimalust nägi ta hoopis mujal. «Kui raha on vähe, siis miks ei pea sotsiaalministeerium vajalikuks välja arvutada, kui palju hoiaks haigekassa kokku ravitud hammastega? Ravimata hammastest põhjustatud krooniliste haiguste teke või süvenemine nõuab hiljem mitu korda suuremaid kulutusi, rääkimata inimlikest vaevustest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles