Inimkatsete eest vallandatud kirurg jätkab enda õigustamist

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paolo Macchiarini on veendunud, et tegi ka Julia Tuulikut opereerides õigesti.
Paolo Macchiarini on veendunud, et tegi ka Julia Tuulikut opereerides õigesti. Foto: Lina Alriksson/DN/TT/Scanpix

Hiljuti Rootsi meditsiiniajakirjale Läkartidningen antud intervjuus väidab kurikuulus kirurg Paolo Macchiarini endiselt, et tema ravivõtetel on tulevikku.

Macchiarini vallandati märtsis Stockholmis asuvast Karolinska instituudist patsientide surmaga lõppenud lõikuste tegemise ja valeandmete esitamise tõttu, kirjutab Läkartidningen. Kõige rohkem on teda kritiseeritud Eestiga seotud venelanna Julia Tuuliku opereerimise pärast Venemaal Krasnodaris, sest erinevalt teistest patsientidest ei oleks Tuulik lõikuseta surnud. Pärast neljakuust vaikimist on kirurg otsustanud tema vastu esitatud süüdistusi kommenteerida.

Nüüdseks räsitud välimusega Macchiarini on siiani veendunud, et sünteetilistest hingetorudest, mida ta lõikuse järel surnud patsientidele siirdas, võib olla tulevikus kasu inimeste ravimisel. Ta väidab endiselt, et lõikuste tüsistused ei ole seotud siirdatud organitega. Operatsioonid olid tema arvates õigustatud, sest lõikuseta ei oleks kunstliku hääletoru saanud patsiendid elanud üle kuue kuu. Macchiarini rõhutab, et ei teinud otsust patsiente opereerida üksi ja enne seda kaalus ta kolleegidega ka võimalust siirdada elundidoonorilt saadud organ, kuid selleks ei olnud kirurgi sõnul piisavalt personali ega laboriressursse, mistõttu oli vaja leida sobiv alternatiiv.

«Kuna tegin koostööd ühe teadlasega Londoni ülikooli kolledžist, kes oli teinud selle materjaliga palju prekliinilisi uuringuid ja isegi loomkatseid, küsisin temalt, kas oleks võimalik valmistada siirdamiseks sobiv elund ka nende patsientide jaoks,» rääkis kirurg. Kuigi selliseid hingetorusid, nagu Macchiarini patsientidele siirdas, ei olnud varem ühegi elusolendi peal katsetatud, viitasid kasutatud materjali sobivusele tema sõnul see, et varem on edukalt loomkatsetes siirdatud teisi samast materjalist organeid.

Kui Rootsis tehti operatsioone tõesti patsientidele, kelle ellujäämisvõimalus oleks ka muidu olnud väga väike, siis Julia Tuulik ei oleks tõenäoliselt ravita surnud. Oma haigusega oli naine elanud juba neli aastat ja Rootsi meedia sõnul ei ole ühtegi tõsiseltvõetavat tõendit selle kohta, et tema seisund oleks olnud eluohtlik. Peale selle eiras Macchiarini ka seda operatsiooni tegema minnes tõsiasja, et selleks ajaks olid mitmed kunstliku hingetoru saanud patsiendid juba surnud. Kuigi Macchiarini väidab, et ka see süüdistus on alusetu, keeldus ta lähemalt kommenteerimast, miks ta pidas Tuulikut surmavalt haigeks.

Macchiarini sõnul on viimased neli kuud olnud tema jaoks väga rasked. «Olen kogu selle aja tegelenud tõendite kogumisega nende hirmsate süüdistuste ümberlükkamiseks, mis minu vastu on esitatud,» rääkis ta. Praegu elab kirurg peamiselt Hispaanias ja enda sõnul ei ole ta teadustööga enam tegelenud. Süüdistused on Macchiarini arvates alusetud ja otsuse ta vallandada tegi Karolinska instituut kirurgi sõnul meedia survel ja üksnes selleks, et leida sobiv patuoinas.

Küsimuse peale, kas ta ise tegi midagi valesti või kahetseb inimeste surmaga lõppenud lõikusi, millele ei eelnenud piisavalt uurimistööd, vastas Macchiarini, et ta ei ole jumal, vaid inimene, kes teeb iga päev vigu, kuid mis operatsioonidesse puutub, siis ei kahetse ta neid karvavõrdki. Küll aga on kirurgil kahju sellest, et avalikkus on tema vastu pöördunud. Ta lisas, et tegi Karolinska instituudis ka palju tavalisi siirdamisi, mida oli kokku rohkem kui eksperimentaalseid operatsioone kunstlike hingetorudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles