Millal hakata kasutama kortsudevastast kreemi? (1)

, Apotheka apteeker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Üha nooremalt mõtlevad naised kortsudele ja nende vältimisele, et võimalikult kaua oma noorust säilitada. Aga millal peaks tegelikult hakkama kortsudevastaseid kreeme kasutama? Nõu annab Apotheka apteeker Kerli Valge.

Asjatundjate sõnul ei tasu oodata kuni kortsud on õige sügavad ja siis loota kreemide imele, vaid hakata tegelema ennetustööga juba siis, kui on märgata esimesi naha vananemise tunnuseid.

Näo-, kaela- ja silmaümbrusnaha kortsude teke on paratamatu eaga kaasnev nähtus. Need tekivad põhiliselt vananemise, miimika ja keskkonnamõjude ning UV-kiirguse tagajärjel. Samuti avaldab mõju alkoholi ja tubakatoodete tarvitamine. Esimesed naha vananemise märgid hakkavad tekkima juba 25–30 aasta vanuselt ning nahal tekib vajadus erinevate toimeainete järele järkjärgult.

Ennetamine

Vananemismärkide edasilükkamiseks tuleb hakata nahka kaitsma eelkõige päikese eest ja seda juba beebieas. Jõudes vajaduseni hakata eraldi näokreeme kasutama, võiks valida endale kreemid, millel on päikesekaitsefaktor. UV-kiirguse tagajärjel tekivad vabad radikaalid – kemikaalid, mis kahjustavad keharakke. Need tekivad ka keskkonnasaaste, suitsetamise, stressi ja teatud ravimite toimel.

Kergemini ja kiiremini tekivad kortsud just kuivale nahale ning sellepärast on oluline juba teismelisena kaasata oma igapäevasesse nahahooldusrutiini antioksüdante sisaldavad niisutavad kreemid, üks selline on näiteks Avene Optimale Light niisutav päevakreem SPF20.  Niisutavad näokreemid varustavad nahka erinevate toimeainetega ning toidavad ja taastavad nahka. Samuti aitavad antioksüdandid kaitsta nahka kahjulike keskkonnamõjude ning vabade radikaalide põhjustatud oksüdatsiooniprotsesside eest.

Kortsudevastast kreemi on mõistlik hakata kasutama esimeste päiksekahjustuste ja kortsude ilmnemisel. See juhtub tavaliselt, kui inimene on jõudnud 20ndate keskpaika. Selles eas tuleb kindlasti pöörata tähelepanu silmaümbruses olevale õrnale nahale. Appi tulevad silmaümbruskreemid. Samal ajal võib kasutusele võtta retinaldehüüdi ja erinevaid antioksüdante sisaldavad kreemid, mis hoiavad ära naha enneaegset vananemist. Sellised kreemid on näiteks Babe Vitance Anti-Ox ja Avene Ystheal Plus. Kuna silmade ümbruses on nahk ülejäänud näonahast õhukesem ning kuivem, sest silmade ümbruses rasunäärmeid peaaegu polegi, on kindlasti oluline kasutada spetsiaalseid silmaümbruskreeme. Näokreemi kasutamine silmaümbruskreemi asemel ei ole kindlasti soovitatav.

Kollageeni tootmine

Naha nooruslik välimus sõltub kollageenist, mille kiud moodustavad nahka toestava võrgustiku, aidates nahal säilitada tugevust ja tekstuuri. Kuigi keha toodab vajaminevat kollageeni ise, siis vananedes see protsess väheneb ning umbes 50. eluaastaks võib olla loomulikult esinev kollageen nahast täiesti kadunud. Selle tulemusel nahk lõtvub ning tekivad kortsud. Sellepärast on hea juba 30ndates hakata kreemidega toetama naha loomulikku kollageeni tootmist. Proovida tasub näiteks It’s Skin Kollageen pinguldavaid tooteid.

40ndate alguses on soovituslik hakata kasutama hüaluroonhapet sisaldavaid näohooldusvahendeid. Hüaluroonhape aitab säilitada ja siduda niiskust nahas ning taastada nahakudesid toetavaid ja nahka elastsena hoidvaid kiude. Hüaluroonhape aitab täita ka juba tekkinud kortse, sest toimib kui täiteaine.

Kui naine on jõudnud 40ndate keskele ning nahk on muutunud eriti kuivaks, tuleb nahka niisutada spetsiaalselt küpsele nahale mõeldud toodetega, sobilikud on näiteks Frezyderm niisutav näokreem küpsele nahale 45+ või Vichy Neovadiol Magistral päevakreem.

Viiekümnendateks on naharakud suurel määral kaotanud oma uuenemisvõime, sellepärast tuleb otsida kreeme, mis seda protsessi toetaksid. Sellised kreemid on näiteks BioNike Defence Elixage uuendav päevakreem või Lumiderm naha uuenemist ergutav öökreem.

Lisaks niisutavatele ja taastavatele kreemidele saab abi ka erinevatest seerumitest. Seerumid sobivad tavapärase hoolduse täiendamiseks ja tõhustamiseks ning neid on soovitatav kasutada kuurina vaid paar korda aastas. Seerumite näol on sageli tegemist kosmeetikafirmade lipulaevaga, mille tootmisel kasutatakse kõrgtehnoloogiat, püüdes välja töötada uuenduslikke toimeaineid ning tehes põhjalikke uuringuid. Kindlasti tasub uurida mõnda neist toodetest – Hyaluron Activ seerum, Vichy Neovadiol eliksiir-seerum, Frezyderm näonahka elustav seerum või Eucerin Hyaluron Filler kontsentraat.

Selleks, et leida endale ja oma nahatüübile kõige sobilikumad hooldusvahendid, pakuvad apteegid nahadiagnostika teenust. Seda teostatakse suuremates Apotheka apteekides ja teenus on tasuta, lisainformatsiooni leiab Apotheka koduleheküljelt

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles