Teadlased: naastrehvid kahjustavad teekatet ja ka inimese tervist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naastrehv.
Naastrehv. Foto: Raigo Pajula

Teadlased leidsid täiendavat kinnitust, et naastrehvid võivad lisaks teekattele kahjustada ka sõitjate ja suurte maanteede läheduses elavate inimeste tervist.

Anders Ljungman ning tema kolleegid Rootsi Linköpingi ülikoolist leidsid, et naastrehvid lõhuvad teekattest lahti peenikest tolmu, mis sissehingamisel aitab kaasa südame- ja kopsuhaiguste tekkele, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Teadlaste varasem uuring leidis, et naastrehvide tõttu teekattest eralduv tolm põhjustab rakkudes põletikulisi protsesse, mis omakorda viivad südame- ja hingamisteede haigusteni.

Värskes uuringus määrasid teadlased täpselt kindlaks teetolmu poolt ohustatud rakkude proteiinides toimuvad spetsiifilised muudatused.

Tolmuga kokkupuutumise tõttu kasvas kolme põletikuliste protsessidega seotud proteiini tase märkimisväärselt  ning seitsme proteiini tase vähenes. Sealhulgas on ka selliseid, millel on oluline roll põletikega võitlemises või normaalse ainevahetuse tagamises.

Uuringu tulemused osutavad kehas leiduvatele keemilistele markeritele, mis aitavad teadlastel paremini mõista, kuidas on teekattest tekkiv tolm ja südamehaigused omavahel seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles