Nii elad kauem ja lased naabritel elada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar üleadsetega vahetatud sõbralikku sõna võivad heade suhete loomisele palju kaasa aidata.
Paar üleadsetega vahetatud sõbralikku sõna võivad heade suhete loomisele palju kaasa aidata. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

See, et naabritega tülitsemine võib tervist ohustada, on teaduslikult tõestatud, kuid mõned lihtsad võtted aitavad teravaid vastuolusid vältida ja üleaedsete vahel taas rahu sobitada.

Hiljuti näitasid Ameerika Ühendriikide teadlased 5000 täiskasvanut hõlmanud uuringus, et pidev tülitsemine ümbritsevate inimestega tõstab viie aasta jooksul riski südameinfarkti surra umbes sama palju kui suitsetamine, kirjutab ajakiri Bild der Frau. Üks teine Saksamaal läbi viidud uuring näitas, et kolmandik inimesi on seal vähemalt korra naabritega suures tülis olnud.

Sakslased tülitsevad naabritega järgmistel põhjustel:

  1. Häirivalt valjud helid: 63,6%.
  2. Naaber ei pea reeglitest kinni ja ei korista näiteks trepikoda: 44,7%.
  3. Roojavad, käratsevad või haisvad koduloomad: 41,0%.
  4. Auto on valele kohale pargitud, blokeerib tee või häirib muul viisil: 39,2%
  5. Ebasõbralik naaber, kes ei suhtle viisakalt, ei ütle tere või ei ole abivalmis: 33,0%.
  6. Trepikojas tehakse midagi valesti, näiteks jäetakse sinna laste kärusid või jalgrattaid: 32,1%.
  7. Ühiselt kasutatavates ruumides ei peeta reeglitest kinni, näiteks ei koristata neid piisavalt või kuhjatakse sinna kraami, mis oma korterisse ära ei mahu: 27,5%.
  8. Tülikad külalised, kes helistavad öösel uksekella või teevad midagi muud häirivat: 22,1%.
  9. Suits, mis sattub trepikotta või mujale, kuhu ta ei kuulu: 20,7%.
  10. Muud põhjused nagu näiteks aiapäkapikud ja muu dekoratsioon, mis on naabrite arvates koledad: 9,3%.

Palju probleeme, üks lihtne lahendus

Kuigi nimetatud probleemid võivad tunduda ületamatuna, on neid sageli võimalik paari lihtsa psühholoogilise triki abil lahendada.

1. Alusta otsast peale

Kui alles kolisid uude kohta, siis on kõik palju lihtsam, sest õpid oma naabreid alles tundma, saad kõik algusest peale õigesti teha ja ise hea naaber olla. Kui oled naabritega juba tülitsenud, siis on kõige rohkem abi sellest, kui jätad möödaniku minevikku ja alustad heade suhete loomisega otsast peale. Punktid kaks kuni kuus võivad seejuures suureks abiks olla.

2. Kasuta võlusõna «tere»

Sageli tormame toast välja paremale ja vasakule vaatamata või seisame liftis ja põrnitseme põrandat või nutitelefoni, selle asemel et alustada sõbralikku vestlust. Alates tänasest ei tohi seda enam juhtuda. Tervita naabreid ja ka nende lapsi alati sõralikult ja jätka sellega ka siis, kui sellele esialgu vastust ei järgne. Mõne aja pärast saab vastastikune tervitamine iseenesestmõistetavaks ja siis võib juba midagi väikest ka lisada. Näiteks võid soovida kaunist päeva või avaldada heameelt ilusa ilma üle. Kui vestled naabritega sageli sõbralikult, siis on ka probleeme koos kergem lahendada.

3. Räägi, mis on sinu jaoks oluline

Kui soovid, et naabrid sinuga arvestaksid, siis selgita neile olukorda. Räägi näiteks oma tööaegadest ja vajalikust uneajast, nädalavahetusel tehtavast supermarketi külastusest, milleks on tarvis ukse kõrval asuvat parkimisplatsi või sellest, et oled suur aianduse fänn ja vihkad umbrohtu. Kindlasti tuleks rääkida ka kõigest, mis naabreid häirida võiks, näiteks kavandatavast peost ning tütre uuest muusikainstrumendist ja ajast, mil ta sellega harjutama peab. Neil, kes on ise avatud ja ausad, tuleb ebameeldivaid üllatusi harvem ette.

4. Oota 24 tundi

Kui lamad voodis ja kuuled naabri pesumasinat mürisemas või seisad aknal ja näed, kuidas tema koer sinu heki laternapostiga ära vahetab, siis ei ole õige aeg kohe pahandama minna. Ägestudes asju lahendama minnes võid kindel olla, et tõuseb tüli. Vihane kopsimine seina või akna vastu ei lahenda samuti probleemi. Oota parem 24 tundi, rahune maha ja räägi sellest naabriga järgmisel päeval rahulikult.

5. Ära kanna vaikides viha

Tagasihoidlike inimeste jaoks võib asjade lahendamisega ootamine keeruliseks minna, sest pärast viha lahtumist jätavad nad asja parem lahendamata ja kannatavad vaikides. Seda ei tohiks mingil juhul teha, sest naabrid saavad oma käitumist muuta vaid juhul, kui nad teavad, mis sind nende käitumise juures häirib.

Selleks, et ühele lainele saada, tasuks vestlust alustada mõne mõistva lausega, mitte etteheitega. Näiteks võiks alustada nii: «Kindlasti ei teinud Te seda meelega, kuid…»  Tegelikult ei ole üldsegi keeruline pesumasinat varem tööle panna ega koerale mõnda teist kohta oma toimetuste tegemiseks kätte näidata, kuid kõige parem on, kui leiate naabritega koos sobiva lahenduse.

6. Võta abi vastu

Varem tähendas naabritega heades suhetes olemine, et üksteist ka aidati vastastikku. Lapsed mängisid koos väljas, poodi sõites toodi ka naabrile midagi vajalikku kaasa ja reisile minnes sai üksteiselt abi paluda lillede kastmisel. Tänapäeval veedavad lapsed suure osa aega kodus arvuti taga, toidu saab otse koju tellida ja lillede kastmisega saavad hakkama automaatseadmed. Naabrite vahelistele suhetele tuleb see kahjuks, sest inimesed, kes üksteise eest hoolitsevad õpivad üksteist ka rohkem hindama. Palu julgesti mõnda väikest teenet ja ärgita naabrit sama tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles