Apteegikosmeetikal on omad eelised

Heilika Leinus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteegikosmeetikas püütakse vältida tarbetute kemikaalide kasutamist.
Apteegikosmeetikas püütakse vältida tarbetute kemikaalide kasutamist. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Apteegikosmeetika väärtus ja erinevus võrreldes tavakosmeetikaga seisneb peamiselt tootmises, lähteainetes ja uuringutes, mistõttu iga kreem või emulsioon apteeki ei pääse.

Ilutoodete ostmine apteegist ei ole Eestis väga levinud, kirjutab Terviseuudised. Loomulik on, et apteegikosmeetikat kasutatakse erinevate nahavaevuste raviks ja leevendamiseks, kuid näiteks ka kaitseks päikese eest ja põletusejärgseks leevenduseks. Peale selle kuuluvad apteegikosmeetikasarjadesse tooted ka igapäevahoolduseks.

Apteegikosmeetika tooteid valmistatakse ravimitööstuses või kõiki ravimite valmistamise nõudeid järgides. See tähendab, et kosmeetikatooteid valmistatakse antiseptilistes tingimustes. Nagu ravimitegi valmistamise puhul, on ka kosmeetika tootmisel kehtestatud kindlad nõuded valmistamise ruumidele, aparatuurile, töötajate riietusele ja isiklikule hügieenile, lähteainetele ning pakendile. Seetõttu saadakse äärmiselt puhas toode.

Tootmisel lähtutakse ka keskkonnasõbralikkusest. Kasutatavad looduslikud toime-, lõhna- ja värvained on taastuv loodusressurss ja ka keskkonda säästvamad kui sünteetilised. Pakendatakse aga lihtsatesse ja taaskasutatavatesse materjalidesse.

Lähteained on kõrge puhtusastme ja kindla kvaliteediga, põhjalikult uuritud ja kontrollitud ning kindlad nõuded kehtivad ka abiainetele. Need ei tohi olla mürgised, põhjustada ärritust ega allergiat. Peale selle peavad need olema värvusetud ja lõhnatud ning sobima teiste abi- ja raviainetega, samas olema heaks lahustiks ravi- või toimeainele, ei tohi muuta naha loomulikke omadusi (pH, niiskusesisaldust).

Apteegist müüdavalt kosmeetikalt eeldatakse ka, et see on heade kosmeetiliste omadustega – meeldiv, mugav, mittemääriv, kergelt eemaldatav ja pärast eemaldamist peab nahk normaalne funktsioon säilima. Selles ei kasutata odavaid sünteetilisi lisaaineid, mida kasutatakse tavaliselt toote mahu suurendamiseks ja säilivusaja pikendamiseks.

Loe lähemalt portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles