Kuidas beebid suudavad õppida kahte keelt korraga?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varases lapsepõlves võib jõnglane ära õppida kaks keelt.
Varases lapsepõlves võib jõnglane ära õppida kaks keelt. Foto: Panther Media/Scanpix

Uuringu järgi on lapsepõlv parim aeg keeleõppeks ning lapsed on võimelised õppima ära kaks keelt emakeelse kõneleja tasemel.

Teadustööst selgub, et beebid tajuvad keelt isegi enne sündi, kirjutab Local. Ema hääl on kõhus kasvavale lapsele üks enimkuuldud helidest. Sündides eristavad lapsed lisaks ema ja teiste inimeste kõnele ka erinevaid keeli.

Keeleõpe sõltub helide töötlemisest. Kõik maailma keeled hõlmavad kokku umbes 800 heli. Iga keel kasutab umbes 40 häälikut.

Pärast sündi on beebi ajul omapärane võime eristada ligikaudu 800 heli. See tähendab, et selle vanuses lapsed suudavad õppida mistahes keelt, millega beebi kokku puutub. Tasapisi hakkavad beebid aru saama, mis helisid nad kuulevad kõige rohkem.

Üht keelt kõnelevas kodus kasvav beebi kaotab esimese eluaasta lõpuks võime teha vahet erinevatel võõrkeeli iseloomustavatel helidel.

Teadlased uurisid spetsiaalse mitteinvasiivse tehnoloogia abil beebide ajusid ning see näitas täpset aega ja kohta, mis oli ajus aktiivne, kui lapsed kuulsid silpe inglise või hispaania keeles.

Nad leidsid mõned olulised erinevused üks- ja kakskeelsetes kodudes kasvanud imikute vahel. Näiteks vaid inglise keelt kõnelevates kodudes kasvanud beebid on keskendunud ainult ingliskeelsete, mitte hispaaniakeelsete helide töötlemisele. Kakskeelsete perede lapsed suudavad aga töödelda mõlema keele helisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles