72-aastane naine sai esmakordselt emaks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelikud vanemad Daljinder Kaur ja Singh Gill oma vastsündinud lapsega.
Õnnelikud vanemad Daljinder Kaur ja Singh Gill oma vastsündinud lapsega. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Eakas Daljinder Kaur sünnitas pärast 46-aastast abielu ja 20-aastast menopausi terve poisslapse.

Poiss, kellele pandi nimeks Arman Singh, sündis selle aasta 19. aprillil, kirjutab Hindustan Times. Lapse ema Daljinder Kaur on praegu 72-aastane ja ta soovis last nii väga saada, et ta kasutas kehavälist viljastamist, mis tähendab, et munarakk viljastati seemnerakuga katseklaasis.

«Tunnen, et olen õnnistatud, et saan hoida oma enda last. Olin kaotanud lootuse, et võin kunagi veel emaks saada,» ütles Kaur AFP-le. «Tundsin end varem tühjana. Olin nii üksi.»

Selleks, et kõik hästi läheks, sõitis Kauri 79-aastane abikaasa Mohinder Singh Gill koos naisega Amristari ja Hisari linna vahet alates 2013. aastast.  Pärast kahte nurjunud kunstliku viljastamise katset jäi naine eelmise aasta juulis lõpuks rasedaks.

«See naine tuli minu juurde esmakordselt üksi 2013. aastal, pärast  seda, kui ta oli meie kohta ajalehest lugenud,» ütles Hisaris asuva kunstliku viljastamise keskuse omanik, embrüoloog dr Anurag Bishnoi. See on teine kord, mil 70-dates aastates naine sünnitas edukalt lapse. Esimene nii eakas sünnitaja oli Rajo Devi, kes tõi 2006. aastal ilmale tütre. 2008. aastal sünnitas 66-aastane naine samas keskuses kolmikud – kaks poissi ja ühe tüdruku.

Bishnoi sõnul on nende keskuses küll suhteliselt palju eakamaid naisi edukalt lapsi ilmale toonud, kuid see ei tähenda, et igaüks on rasestumiseks piisavalt heas vormis. Kaur nägi tema arvates samuti nõrk välja, mistõttu Bishnoi saatis naise raseduse ohutuses veendumiseks kõigepealt südamearsti juurde ja siis teisigi teste tegema. Eakal daamil vedas ja selgus, et tema tervis on lapse kandmiseks piisavalt hea.

Loomulikul teel ei õnnestunud Kauril arsti sõnul lapsi saada seetõttu, et tema munasarjad olid blokeeritud ja keegi ei tegelenud selle probleemiga ajal, mil ta oli viljakas. Naise mehe sõnul ei mindud õigel ajal arsti juurde, sest perekond ei olnud sellistest teemadest piisavalt teadlik ja kõigil oli kogu aeg liiga palju tegemist, et lapse saamise peale mõelda. «Pärast seda, kui meil tekkis mõne aasta eest natuke vaba aega, mõtlesime lapse saamise peale. See ajaleheartikkel tuli täpselt õigel ajal,» rääkis Gill, kes on talumees ja nüüd ka õnnelik isa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles