Tasub teada: kuidas leevendada putukahammustust

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Kuna looduses võivad rünnata mitmed putukad, annab Apotheka proviisor Janika Tähnas nõu, kuidas leevendada nõelamisest tekkinud sügelust ja turset ning vältida allergilisi reaktsioone.

Mesilase ja herilase nõelamise korral tuleb kindlasti eemaldada astel ja puhastada torkehaav, et vältida põletiku teket. Astla küljes on mürgipaun, mis ei erita kogu mürki koheselt, vaid teeb seda aja jooksul. Soovituslik on kasutada pintsette, et saada nõel mürgipauna lõhkumata kätte. Pigistamine võib põhjustada kogu mürgi nahka sattumist ja nii on reaktsioon nõelamisele tõsisem. Kui astel on kätte saadud, tuleb toimida nagu sääskede nõelamise korral.

Mesilase ja herilase mürk võib tundlikematel inimestel põhjustada lisaks ärritusele allergilist reaktsiooni. Tõsisema allergia korral on oht anafülaktilise šoki tekkeks ning see võib raskematel juhtudel lõppeda inimese surmaga. Reaktsioon ilmneb paari minuti jooksul ning inimene võib koheselt teadvuse kaotada. Juba hingamisraskuste esinemisel tuleb kutsuda kiirabi. Raskete allergianähtudega inimestel on soovitatav hoida suvisel ajal looduses viibides läheduses esmaabikarp adrenaliinisüstla, glükokortikoidi ja mõne antihistamiinset ainet sisaldava allergiarohuga. 

Vahendid puugihammustuse puhul

Puugihammustuse puhul on oluline teada, et kui leiate nahalt puugi, tuleb see koheselt eemaldada. Esmalt tuleks nahk desinfitseerida mõne sentimeetri ulatuses puugi ümbert. Selleks võib kasutada desinfitseerivaid lahuseid (näiteks Cutasept), joodilahust või ka viina. Desinfitseerivate lahuste puhul tuleb ära oodata toimeaeg, joodilahuse korral 10-15 minutit.

Puugi eemaldamiseks tuleks kasutada pintsette või spetsiaalset puugieemaldusvahendit. Puugist tuleb kinni võtta võimalikult naha lähedalt ning kindlasti ei tohi tema tagakeha pigistada, kuna nii surute süljenäärmete ja seedekanali sisu haava sisse ning ühes sellega ka haigustekitaja. Puuk tuleks nahalt tõmmata ettevaatlikult vertikaalses suunas. Järsult tõmmates võivad puugi kinnitusjätked jääda naha sisse ning koos sellega ka haigustekitaja.

Pärast puugi eemaldamist tuleks hammustuskoht desinfitseerida või pesta vee ja seebiga. Ehkki tõrjevahendid on üsna tõhusad, võiks igaks juhuks kodus või autos olla ka spetsiaalne puugikonks, millega on ohutum puuki eemaldada kui näiteks sõrmede, tangide või pintsettidega.

Apteekides on saadaval puukborrelioosi kiirtest Tik Alert, mida saad ise 2-4 nädalat pärast arvatavat puugihammustust kodus kasutada. Kui test on positiivne, tuleb koheselt pöörduda perearsti poole, et vajadusel teha laboratoorne analüüs ning alustada raviga. Kiirtest sobib inimestele alates 7. eluaastast ning ei sobi loomadele.

Sügeluse ja põletiku vastu

Allergiarohtude võtmine pärast nõelata saamist vähendab ärritust ja sügelust kõikide putukahammustuste korral. Samas on ka kreeme ja seerumeid, mida ärritunud kohale määrida, et ennetada põletiku teket ja vältida sügelust. Hästi toimivad alkoholibaasil spreid ja seerumid, paistetusele mõjuvad rahustavalt ka põletustele mõeldud jahutavad salvid või seerumid, mis sisaldavad näiteks aaloet, eukalüpti, teepuuõli jne. Lastele soovitatakse näiteks After Bite Kids putukahammustust leevendavat kreemi.

Sügelust ja kõrvetamistunnet saab ära võtta ka väikese elektrilaenguga. Nõelata saanud kohale mitu korda spetsiaalse pulgaga (Incognito Zap-Ease) väikse elektrilise impulsi andmine takistab putukahammustusest eritunud mürgil levimast ja neutraliseerib selle. Siiski ei puhasta see haava ega aita vältida põletiku tekkimist, mistõttu on soovituslik nõelamiskohta hiljem desinfitseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles