Uue superhaigla rajamisele jõuti veelgi lähemale

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäele kerkiv haigla peaks viima Eesti meditsiini uuele tasemele.
Lasnamäele kerkiv haigla peaks viima Eesti meditsiini uuele tasemele. Foto: Jochen Sand/picture alliance/moodboard/Scanpix

Ida-Tallinna keskhaigla ja Lääne-Tallinna keskhaigla ühendnõukogu otsustas 25. augustil 2015.a. alustada Tallinna haigla rajamisega ja nüüd on uue superhaigla valmimisele veel üks sammuke lähemale jõutud.

Uue kompleksi valmimisel ühinevad praegused linna keskhaiglad uueks, Tallinna haiglaks, mille rajamisega soovitakse saavutada uus kvaliteedi tase arstiabi osutamisel ja kättesaadavuse parandamisel mitte ainult Tallinna elanikele, vaid meditsiiniliste erialade lõikes kogu Põhja-Eestile, teatas Raepress.

Tallinna abilinnapea Merike Martinsoni sõnul on tegemist väga suurejoonelise ja innovaatilise tulevikuplaaniga. Seda visiooni on pikalt välja töötatud ja peaks lähiaastatel olema reaalselt teostatav. Järgmiste kuude jooksul töötatakse välja konkreetne finants- ja funktsionaalne kava, mis saab projektile aluseks. «Tallinna haigla on nii suur ja oluline projekt, et ootame panust ka Eesti valitsuselt ja Euroopa struktuurifondidest», ütles Martinson.

Rajatavas haiglas on 1 329 voodikohta.  Ambulatoorse ravi osas kavandatakse 2025 aastaks 679 049 ravijuhtu, statsionaarseid ravijuhte 55 016 ja päevaravi juhte 26 168. Haigla projekti eeldatav maksumus on 400 miljonit eurot, sellest hoone ehitus läheb maksma 200–240 miljonit eurot. Meditsiinitehnika ja sisustuse soetamiseks planeeritakse ligikaudu 100 miljonit eurot, väliskommunikatsioonide, projekteerimise, projekti juhtimise kulud on ligikaudu 60 miljonit eurot.

Hoone lõplik suurus selgub järgmise etapi, funktsionaalse arengukava koostamise käigus, sõltudes ambulatoorse ravi mahust, funktsionaalse ruumilahenduse valikust ja palatite suurusest . Projekti detailsem maksumus selgub samuti pärast funktsionaalse arengukava koostamist ja projekteerimist, sest sõltub ehituse tehnilistest tingimustest, valitavatest lahendustest ja materjalidest ning hangitavate meditsiiniseadmete hinnast.

Tallinna haigla rajamise järgmised etapid on:

  • funktsionaalse arengukava koostamine kestvusega kuni kuus kuud (hanke korraldamine, ruumiprogrammi koostamine koos arhitektuurilise lahendusega, iga eriala lahenduste planeerimisel vastutava inseneri kaasamine);
  • järgneb projekteerimise faas (kestvus koos hankega kuni 1,5 aastat);
  • ehitusloa taotlemine (kuni kuus kuud);
  • haigla ehitamine (kestvus koos hankega ligikaudu 3,5 aastat).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles