Ohtlikud tolmulestad varitsevad meid kõikjal

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige rohkem tolmulesti on voodis.
Kõige rohkem tolmulesti on voodis. Foto: Jeremy Maude/picture alliance/moodboard/Scanpix

Tolmulestad elavad voodis, pehmes mööblis, mänguasjades ja mujalgi, tekitades allergiat nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Tolmulestad on pea läbipaistvad 0,2–0,3 millimeetrised silmaga nähtamatud ämblikulaadsed pisiolendid, kirjutab Terviseuudised. Paljunemiseks vajavad lestad üle 50 protsendist õhuniiskust ja temperatuuri 10–30°C ning toiduks inimnahalt eraldunud kõõma. Kõige kiiremini paljunevad nad keskkonnas, kus temperatuur on 22–26°C.

Head elutingimused leiavad nad voodiriietes ja madratsis, aga ka mujal pehmes mööblis, sisustustekstiilides, pehmetes mänguasjades, vaipades ja teistes kangast valmistatud esemetes. Eriti meeldivad neile meie voodid: ühes madratsis «elab» kuni kümme  miljonit  tolmulesta ja üks gramm madratsitolmu võib sisaldada 15 000 lesta.

Lesti leidub ka puhtaimas kodus ja allergiat tekitavad nende väljaheited, mis segunevad pärast kuivamist ja lagunemist tolmuga. Allergianähtudeks võiks pidada rahutut und, sügelust, aevastushooge ja nohu. Tolmulestaallergia võib lüüa välja ka astma või ekseemina. Lööve ilmub tavaliselt kohe, kui inimene hommikul voodist tõuseb. Sümptomid võivad püsida aasta ringi, kuid on ägedamad sügisel ja talvel ning niiske või vihmase ilmaga. Sageli ägenevad need öösel või varahommikul.

Parim ravi on lesti vältida, kuid sageli õnnestub see vaid osaliselt ning vajatakse lisaks ka ravimeid. Selleks võiks teha järgnevat:

  • hoia magamistuba jahedam – lestadele ei meeldi temperatuur, mis on madalam kui 18 kraadi;
  • tuuluta sageli tube;
  • loobu toataimedest – vähemalt  magamistoas, kuna mullas võivad areneda hallitusseened;
  • võimalusel eemaldage kõik tolmu koguvad esemed (ka kardinad on ideaalsed tolmukogujad);
  • vähenda vaipade arvu, loobu täiendavatest katetest, päevatekkidest jne;
  • kasuta korrapäraselt tolmuimejat;
  • ärge lubage allergia all kannatajatel kunagi ise tolmuimejat kasutada.

Loe täismahus artiklit ka portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles