Vaktsiin vähendas märkimisväärselt laste haigestumisi kõhutõvesse

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotaviirus võib põhjustada imiku ränga haigestumise, mis nõuab kiiret haiglaravi ja tilguti all olemist.
Rotaviirus võib põhjustada imiku ränga haigestumise, mis nõuab kiiret haiglaravi ja tilguti all olemist. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kaks aastat tagasi riiklikku immuniseerimiskavasse lisatud rotaviirusvastane vaktsiin on oluliselt vähendanud laste haigestumisi rotaviirusse.

Rotaviiruse vaktsiin lisati immuniseerimiskavasse 1. juulist 2014, põhjuseks toodi toona haiguse laialdane levik ja sage hospitaliseerimisvajadus väikelaste hulgas, teatas terviseamet. Kolmandik alla viieaastaste laste kõhulahtisuse juhtudest maailmas on põhjustatud rotaviiruste poolt ja enamik lastest põeb seda nakkust esimese kahe-kolme eluaasta jooksul. Haigestumine on suurim 6-24 kuu vanuses.

2015. aasta lõpu seisuga oli vaktsineerimisega hõlmatus Eestis üheaastaste laste hulgas 65,6 protsenti. Haigestumus vähenes mullu 2013. aastaga võrreldes kuni üheaastaste laste seas ligi 70 protsenti ja haiglaravi vajadus samal ajal isegi üle selle. Sama suur oli ka ravikulude vähenemine.

Haigestumisi vältida aitav rotaviirusvastane vaktsiin on suukaudne, mida manustatakse vastavalt immuniseerimiskavale ja kasutatavale vaktsiinile lastele nende 2., 3. ja 4,5. elukuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles