Koolerapuhang on väljunud Haiti piirest

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooleraepideemia Haiti pealinnas Port-au-Prince´is.
Kooleraepideemia Haiti pealinnas Port-au-Prince´is. Foto: SCANPIX

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Haitil registreeritud 1. jaanuari seisuga 171 304 haigusjuhtu, millest 3651 on lõppenud surmaga, kusjuures koolera on väljunud Haiti piirest ja omandanud rahvusvahelise leviku.


17.-18. novembril registreeriti esimesed Haitilt sissetoodud haigusjuhud Dominikaani Vabariigis ja Ameerika Ühendriikides Floridas.

Naaberriigina on koolerast enim ohustatud Dominikaani Vabariik, kus seisuga 10.detsember oli registreeritud 28 haigusjuhtu, kuid reisijate kaudu võib see lisaks USA-le levida ka mujale. USA Florida osariigis on registreeritud kolm Haitilt sissetoodud koolera juhtu.

Haiguste ennetamise ja tõrje Ameerika Ühendriikide keskus (CDC) on andnud soovitusi reisijatele ning tõhustanud tervishoiutöötajate valvsust koolerajuhtude riiki sissetoomisel ja leviku tõkestamiseks.

Vaatamata koolera levikule, ei soovita Maailma Terviseorganisatsioon kehtestada Haitiga seotud piiranguid rahvusvahelisele reisimisele ja kaubandusele.

Kooleraepideemia Haitil algas 21. oktoobril 2010. Haigus hakkas levima Artibonite jõe ümbruse tihedalt asustatud aladel. Käesoleval ajal levib koolera kogu Haiti territooriumil, sh pealinnas Port-an-Prince. Maailma Terviseorganisatsiooni ning haiguste ennetuse ja tõrje Euroopa keskuse prognooside järgi koolerapuhang lähiajal ei vaibu.

Eesti terviseamet soovitab Haitile reisivatele isikutele:

Vaktsineerida end koolera vastu vähemalt kolm nädalat enne reisi algust. Vaktsiini võetakse suu kaudu kahe doosina 10-14-päevase vahega, immuunsus kujuneb 10 päeva pärast teise doosi manustamist ja säilib kolm aastat. Vaktsiin ei sobi alla kahe aasta vanustele lastele.

Haitil viibimisel tuleb täita järgmisi hügieeninõudeid:
- juua ainult ohutut vett
- mitte tarvitada jääkuubikuid jookides
- süüa ainult kuumtöödeldud toitu ja soojana
- süüa ainult oma pestud ja kooritud puuvilju
- mitte süüa tooreid või väheküpsetatud mereande
- vältida salatite söömist ja eelistada kuumtöödeldud juurvilju

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles