Haruldane juhtum: sünnimärkide arv naise kehal mitmekordistus

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muutlikke sünnimärke on tarvis aegajalt kontrollida lasta.
Muutlikke sünnimärke on tarvis aegajalt kontrollida lasta. Foto: Panther Media/Scanpix

Pole kuigi ebatavaline, kui vahel tekib mõni sünnimärk juurde, kuid 48-aastane naine oli äsja tunnistajaks juhtumile, mil mõne kuu jooksul tekkis talle tuhandeid uusi sünnimärke. Arstid aga laiutavad nõutult käsi.

Kuue kuu jooksul mitmekordistus naise kehal tumepruunide ja mustjate ebasümmeetrilise kujuga sünnimärkide arv, kirjutas teda ravinud arst aruandes, mis avaldati The Journal of the American Medical Association väljaandes. Dermatoloogi dr Hensin Tsao sõnul oli suurenenud sünnimärkide hulk enneolenematu, kuna sünnimärke oli tuhandeid. Naisel oli ka arenenud ekseem, mis ajab naha põletikuliseks ja sügelevaks.

Tsao kinnitusel on selline juhtum küll haruldane, kuid on teada, et seda seostatakse hormonaalsete kõikumistega, teatud ravimite ning nõrga immuunsüsteemiga. Samas ei selgita ükski neist konkreetse naise juhtumit. Teiste Tsao nähtud haigusjuhtumite puhul olid sünnimärgid rohkem üle keha laiali ning ekseeme ei esinenud, mistõttu võibki ekseem olla diagnoosi määramisel võtmesõnaks. Kuna ekseem arenes välja enne sünnimärkide plahvatuslikku kasvu, on tõenäoline, et sünnimärkide teke oli tingitud immuunreaktsioonist.

Ebasümmeetrilise kujuga sünnimärgid annavad aga hoiatava signaali, et tegu võib olla melanoomiga. Mõne naise kehal testitud sünnimärgi puhul oli tõepoolest tegemist melanoomiga. Naist testiti ka sisemise melanoomi suhtes, mis võib esineda siseorganites. Tsao sõnul nägi ta patsienti viimati paar kuud tagasi ning tema seisund oli hea, kuid tõenäoliselt vajab ta elukestvat järelevalvet ning kontrolli uute sünnimärkide ja melanoomi tekke kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles