Eestlannast moslem: islamiusulisi ravides tuleb arvestada teatud keeldudega (9)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usulist patsienti ei tohi sundida, kui ta otsustab teatud ravist loobuda, välja arvatud juhul kui mängus on inimelu.
Usulist patsienti ei tohi sundida, kui ta otsustab teatud ravist loobuda, välja arvatud juhul kui mängus on inimelu. Foto: SCANPIX

Kiirabikonverentsil islamiusuliste patsientidega tegelemisest rääkinud eestlannast moslem Ere Tuunas tõi välja, et alkoholi sisaldavad ravimid või seaželatiiniga tehtud kapslid moslemitele ei sobi, pagulaste ravimise puhul võib suurim probleem olla aga keelebarjäär.

Kui niisugustele ravimitele alternatiivi ei ole, tuleb tema sõnul lähtuda sellest, et inimese elu on tähtsam kui usureeglid, vahendab ERR uudisteportaal.

«Islamis on erandid täiesti lubatud, aga see on ka inimese enda valik - kui patsient ikkagi keeldub ja ta on teadvusel ning lihtsalt ei võta neid ravimeid, siis ei ole tegelikult ilmselt midagi, mida arst suudaks teha,» nentis Tuunas.

Samas peab ta arstiabi vajavate pagulaste puhul kõige teravamaks hoopis kommunikatsiooniprobleemi, sest näiteks Süürias on küll rangema usuga piirkondi, aga üldiselt on süürlased suhtumises üsna vabad.

«Naised seal nii väga ei katagi ennast, arvan, et see ei olegi nende puhul nii suur probleem kui kommunikatsiooniprobleem, et lihtsalt ei suudeta rääkida omavahel, et ei ole ühist keelt ja siis jääbki see asi poolikuks,» märkis ta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles