Seitse põhjust, miks naeratamine on väga kasulik

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naeratus teeb inimesed ilusamaks ja õnnelikumaks.
Naeratus teeb inimesed ilusamaks ja õnnelikumaks. Foto: Liz Gregg/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuigi esmapilgul võib tunduda, et suuasendi muutmisest ei saa just kuigi palju sõltuda, võib naeratamine tegelikult imesid teha ja seda saab ka uuesti õppida.

See, et naeratamine võib tõesti elu muuta, on teaduslikult tõestatud, kirjutab ajakiri Bild der Frau. Lapse naeratavad keskmiselt 400 korda päevas, kuid täiskasvanud kõigest 20 korda. Järgnevatel põhjustel võiks sellest suvest saada tõeline naeratamise aastaaeg.

Tekitab usaldust

Üks Põhja-Saksamaal tehtud videokatse näitab, et naeratus tekitab usaldust isegi siis, kui juttu on rahast. Kui maksunõustaja näol särab aus naeratus, siis on inimesed tõenäolisemalt nõus talle oma raha usaldama. Sarnase uuringu on teinud ka USA majanduspsühholoogid. Kui inimene naeratab, siis kasvab teiste inimeste valmisolek teda usaldada vähemalt kümme protsenti.

Parim vabandus

Kui unustasid sõbra sünnipäeva, sõitsid kogemata ostukäruga kellegi jalast üle või kutsusid kedagi juba kolmandat korda vale nimega, siis aitab kõige paremini vabandav naeratus, mida on kirjeldanud California ülikooli teadlased. Kõigepealt viiakse pilk maha, suunurgad tõusevad vaid õige pisut ülespoole ja kogu seda tegevust saadab piinlikkust väljendav pilk. See tekitab teises tunde, et nii oleks ju võinud ka temal juhtuda ja peletab eemale pahameele.

Toob raha sisse

Naeratus teeb inimesed heldemaks. USAs Washingtonis uurisid teadlased, mis juhtub, kui kelnerid klientidele naeratavad. Selgus, et nad saavad meestelt kolm ja naistelt kaks korda rohkem jootraha kui nende tõsise näoilmega kolleegid.

Vähendab stressi

USA teadlased tegid katse bussijuhtidega, kelle töö on teatavasti väga stressirohke. Bussijuhid said esimesel paaril päeval ülesande igale bussi esiuksest sissetulevale sõitjale naeratada, ükskõik, kas nad tundsid selleks sisemist vajadust. Seejärel paluti neil mõned päevad pidevalt ilusatele asjadele mõelda, et reisijatele naeratamine tuleks südamest. Uuring näitas, et südamest naeratamise päevadel oli bussijuhtidel parem tuju, nad olid vähem stressis ja said tööga paremini hakkama.

Leevendab valu

Kindlasti tuleb tuttav ette olukord, mil lööd jala millegi vastu ära, karjatad valust ja hakkad naerma. Just nii saab valust kiiremini üle, sest niipea, kui näos hakkavad liikuma naeratama panevad lihased, hakkab aju kehasse saatma endrofiini. See õnnehormooniks kutsutav aine mõjub nagu valuvaigisti.

Võlub vastassugupoolt

USAs Kansases tehtud eksperiment näitas, et naeratus on just see, mis mehi naiste juures võlub. Kui naised panustasid baaris meestega tutvust otsides üksnes silmsidele, siis tulid mehed nendega juttu ajama viiendikul juhtudest. Kui silmsidele lisandus naeratus, siis näitas huvi üles koguni 60 protsenti meestest.

Muudab loovamaks

Keerulistes olukordades kipub inimene pigem nägu kortsutama kui naeratama. See teeb loova lähenemise olukorrale veelgi keerulisemaks. USAs Phildalephias käskis professor Kareem Johnson oma üliõpilastel end raske ülesande lahendamisel naeratama sundida. Katse näitas, et nii langes pinge ja tundengid jõudsid otsitud loova lahenduseni kiiremini.

Nii saab naeratamist uuesti õppida

1. Mõtle enne ülestõusmist mõnele olukorrale, kus pidid südamest naerma. See toob naeratuse näole.

2. Harjuta vannitoas või mujal peegli ees südamest naeratamist. Tõeline naeratus ei tähenda üksnes suunurkade liigutamist, vaid haarab endaga kaasa ka silmad.

3. Kui ehe naeratamine muidu ei õnnestu, siis hoia hammaste vahel põiki harilikku pliiatsit. Kui hoiad pliiatsit hammaste, mitte huultega, siis tõusevad suu- ja silmanurgad automaatselt ülespoole.

4. Kasuta sageli sõnu, mille ütlemiseks on vaja suunurki üles poole tõsta. Sellised on näiteks i-tähega sõnad. Just seetõttu paluvad inglased ja ameeriklased rühmapilti tehes juustule mõelda (inglise keeles cheese).  

5. Tee mõnest i-tähega sõnast põhjus naeratamiseks. Näiteks otsusta, et kui näed tänaval kiisut, siis on põhjust naeratada. Seejärel teegi nii.

6. Trüki välja mõned pildid, millel naeratad, ja kinnita need just sellele ukseraamile, millest kodus kõige sagedamini läbi käid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles