Onkoloog: arstitööd ei saa võrrelda poliitilise komejandiga (5)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstide pikkade tööpäevade ja öövalvete tõttu kannatavad meedikute lapsed.
Arstide pikkade tööpäevade ja öövalvete tõttu kannatavad meedikute lapsed. Foto: Sille Annuk

Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogi Kadri Putniku sõnul ei kurda ta seitsmepäevaste valvete üle, sest arstiamet on olnud ta teadlik valik hoolimata seitsmepäevastest valvetest. Küll aga kurvastab meedikut see, et poliitikud ei väärtusta arstide tööd.

Ma olen arsti laps. Minu üks esimesi võõrkeelseid sõnu, millel oli oluliselt negatiivne tähendus oli «sutki». See sõna tähendas mulle seda, et emmet ei ole. Kui teiste laste emad tulid töölt, siis minu ja minu õe ema ei tulnud. Ta tuli alles järgmisel õhtul rampväsinuna. Minu lapsepõlves on olnud ka jõulud koos «sutkiga» ja sellest järgmisel aastal oli ka aastavahetus «sutkiga». Ei olnud tore. Kurb oli, kuid ma teadsin, et ema teeb tööd, vajalikku tööd, ta ei käinud seal magamas.

Ka mina olen arst ja mul on lapsed – emadepäevaks oli minu viieaastane poeg kirjeldanud lasteaias oma ema järgmiselt  « …ja talle meeldib töö, ta peab iga päev tööl käima». Ma ei käi tööl magamas, ma magan kodus – kuid minu valve kestab 168 tundi ehk seitse ööpäeva.

Sel perioodil ei pea ma olema kogu aeg ärkvel, kuid tööl käin seitse päeva (ka laupäeval ja pühapäeval, kui teised minu osakonna arstid puhkavad) ning see 168 tundi on minu jaoks periood, mil pean olema igal hetkel telefonikõne kaugusel. Ma magan telefon padja all, et teisi pereliikmeid mu öised haiglakõned ei ärataks. Ka jõulud, aastavahetus, jaanipäev.

No ei ole tore, aga keegi peab seda tegema. See on olnud minu teadlik valik, mistõttu ma ei kurda, kuid kurvaks teeb see teadmine, et seda ei peeta millekski.

Arstid/õed, kes on öösel valves, on «valves» selle sõna otseses tähenduses, nad ei maga. See on nende teadlik valik ja tõenäoliselt nad samuti ei kurda, kuid kurvastavad, kui nende tööd võrreldakse poliitilise komejandiga, mida korraldab opositsioon, et kohta kätte näidata koalitsioonile.

Isegi mitte ei võrrelda, vaid rahvasaadik peab «ebainimlikuks» situatsiooni, et tal ei ole oma koera kuhugi jätta. Väidetavalt peab ta nupuvajutuseks 24 tundi järjest kontsentreeruma. Arsti valvega seda võrrelda ei saa, sest arst ju magab. Jääb mulje, et rahvasaadiku arusaam haiglatööst põhineb teleseriaalil «Grey anatoomia».

Hea rahvasaadik, tule kohtu oma valijatega haigla erakorralise meditsiini osakonnas! Tee kaasa üks «tavalise arsti» öövalve haiglas ja võrdle siis seda veel nupuvajutusega teatrisaalis.

Seepärast tulingi tööle 31. mail padjaga – et näidata Teile, hea rahvasaadik, et mul ei ole tegelikult selle padjaga tööl mitte midagi peale hakata. Ma ei käi tööl magamas.

Aktsioon toimus 31.mail kui oli riikliku lepitaja juures kohtumine seoses tervishoiutöötajate ülekoormusega. Planeeritud muudatused vaid süvendavad kroonilist ülekoormust ning pikemas perspektiivis ei ole see jätkusuutlik. Tegelikult ei ole see enam praegu jätkusuutlik.

Arstide lahkumine Eestist on juba vana tont, millega poliitkuid enam ei hirmuta. Praegu on veel tööl palju arste/õdesid, kes küll teevad rohkem tööd, kui nad teeksid Eestist väljaspool, kuid saavad olla kodus. Kas see jääb nii ka edaspidi, selles ma kindel ei ole.

Mina ei ole inimene, kes võtab endale õiguse öelda, et üks amet on raskem kui teine, kuid kui inimene teeb tööd rohkem, kui ta lepingu järgi tegema peab, või teeb seda tööd, siis kui valdav enamus kodus pehmel padjal puhkab, siis peab see olema ka tasustatud.

Riigikogu liikme Marianne Mikko (SDE) väljaütlemine, et parlamendi öösistungitel töötamine on raskem kui arsti valvetöö ärgitas Eesti meedikuid korraldama meeleavaldust.  31. mail tulid nad tööle patjadega, et näidata, kui palju nad tegelikult valveajal magada saavad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles