Arstid pidasid energiajoogiga liialdanud ema alkohoolikuks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringute põhjal joovad suure osa energiajookidest ära alaealised.
Uuringute põhjal joovad suure osa energiajookidest ära alaealised. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Inglismaal elav pereema pidi saama üle oma Red Bulli sõltuvusest, sest tema maks oli tavapärasest kaks korda suurem ning arstid pidasid teda seetõttu alkohoolikuks.

26-aastane Mary Allwood jõi päevas 20 Red Bulli, kirjutab telegraph.co.uk. Nii suurest kogusest energiajoogist sai ta sama palju suhkrut nagu 16 Marsi šokolaadist.

Suurtes kogustes energiajooki tarbides kahjustas ta oma maksa nii, et arstid pidasid teda alkohoolikuks. Oma sõltuvust pidi ta tunnistab pärast seda, kui ta sattus valudega haiglasse. MRI uuring näitas, millist kahju oli naine endale energiajookide joomisega teinud.

Naise sõnul vajas ta neid jooke ning ei mõelnud, mis need võivad talle teha. Ilma energiajoogita muutus ta kurvaks ja pahuraks ning see talle ei meeldinud. Alguses sai ta joogist energiat, kuid ajapikku muutus see lihtsalt vajaduseks. «Ma vajasin seda maitset, see oli mu heroiin,» lausus Allwood.

Energiajooke hakkas naine jooma, kui oli 22-aastane ning tegi seda, et saada juurde energiat. See strateegia töötas paar kuud, kuid naine vajas üha enam energiat ning nii jõi ta peagi 20 purki Red Bulli päevas.

Esimesed paar purki jõi ta ära kohe pärast tõusmist ning jätkas energiajoogi tarbimist kogu päeva vältel. Esimese purgi jõi ta tühjaks kolme sõõmuga.

Naine võttis energiajooke tarbides ka kaalus palju juurde. Pärast sõltuvusest vabanemist on tal õnnestunud aga üleliigsetest kilodest lahti saada.

Sõltuvusest vabanemiseks vahetas Allwood energiajoogi vee vastu. Alguses tajus ta erinevaid kõrvalmõjusid, näiteks värisemist ja tujude kõikumist. Sõltuvusest ülesaamine oli väga raske. Aeg-ajalt naine ostis ühe purgi, avas selle, kuid ei joonud seda. Ta katsus jooki keelega ning tajus, et jook maitseb nagu puhas suhkur. Praeguseks on ta elanud energiajooke tarbimata viis kuud ning ta maks on taastunud.

Nüüd on ta mures, et energiajoogid on kõigile kättesaadavad ning pakub välja, et neid tuleks müüa nagu alkoholi ja sigarette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles