Porgandi söömine muudab välimuse atraktiivsemaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porgandi söömine teeb atraktiivsemaks?
Porgandi söömine teeb atraktiivsemaks? Foto: SCANPIX

Juurviljade, sealhulgas porgandi söömine ei ole ainult tervislik, vaid muudab ka välimuse atraktiivsemaks.

Briti Nottinghami ülikoolis tehtud uuring näitas, et porgandites leiduva taimepigmendi karotenoidi tõttu muutub näonahk pruunikamaks ja tervemaks, meenutades päevitust, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Evolution and Human Behaviour.

Varasemates uuringutes on leitud, et isased linnud poseerivad oma erksavärvilist sulestikku, mis on osaliselt samuti saadud karotenoididest. Lindude maailmas on ergas värv signaal, mis näitab, et isane on heas vormis.  Mida kirkam on isase linnu sulestik, seda enam on emased temast huvitatud.

Nüüdne uuring märkas umbes sama asja ka inimeste juures.

Uuringus osales 40 vabatahtlikku, kellel näidati 50 fotopaari, millel oli üks ja sama isik. Esimesel fotol oli ta päikesest saadud päevitusega ja teisel karotenoididest saadud kuldse jumega.

Tulemused näitasid, et katsealused pidasid atraktiivsemaks karotenoididest saadud jumet ning neid inimesi peeti ka tervemateks.

Uuringut juhtinud professori Ian Stephensi sõnul võib inimeste nahavärv olla sarnaselt lindude sulestikuvärviga signaaliks, mis paljastab isiku tervisliku seisundi.

«Evolutsioon eelistab indiviide, kes valivad järglaste saamiseks hea tervise juures oleva kaaslase,» selgitas teadlane.

Kuldse jume saab juba paari kuuga, kui süüa palju karotenoide sisaldavaid köögivilju, sealhulgas ka porgandeid.

Stephensi sõnul ei toitu tänapäeva noored kuigi tervislikult, kuid see uurimus võib anda neile tõuke seda teha, et vastassugupoole silmis kenam välja näha.

Karotenoidid on taimsed pigmendid, mida leidub oranžides, kollastes, punastes ja rohelistes puu- ja köögiviljades ning mis kaitsevad neid UV kiirguse eest. Teada on 600 karotenoidi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles