Zika võib levida ka oraalseksiga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika viirusest hoidumiseks tuleb lisaks sääsevõrgule kasutada ka kondoomi.
Zika viirusest hoidumiseks tuleb lisaks sääsevõrgule kasutada ka kondoomi. Foto: LUCY NICHOLSON/Reuters/Scanpix

Prantsmaal nakatus Zikaga naine, kes oli suguühtes äsja Rio de Janeirost naasnud mehega. Sperma võis paari teatel naise kehasse sattuda vaid oraalseksi käigus.

46-aastasel Pariisis elaval naisel tekkisid selle aasta 20. veebruaril äge palavik, lihas- ja liigesevalu ning sügelev lööve, kirjutasid teadlased kirjas ajakirjale New England Journal of Medicine. Ta ei saanud ravimeid ja ei olnud reisinud ühtegi troopilisse ega subtroopilisse piirkonda, kus Zika hoogsalt levib. Tema viimane välisreis oli Jaapanisse. Haigus kestis ligikaudu nädal aega.

Testi tulemused näitasid, et mehe spermas ja uriinis oli Zika-viiruse kontsentratsioon kõrge, kirjutasid teadlased kirjas ajakirjale New England Journal of Medicine. Naisel oli viirust palju uriinis ja süljes, kuid tema tupevedelikest viirust ei leitud. Paar oli suguühtes mitmel korral, kuid sperma võis naise kehasse jõuda vaid oraalseksi käigus.  

Teadlased on seni juba kindlaks teinud, et Zika võib levida sugulisel teel, kuid oraalseksiga leviku kohta seni veel kindlaid tõendeid ei olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles