Lapsevanemad kasvatavad lapsi pikemaks äärmuslike meetoditega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taanis on nõudlus kasvuhormoonide järele suurenenud.
Taanis on nõudlus kasvuhormoonide järele suurenenud. Foto: AFP / Scanpix

Taani lapsevanemad soovivad järjest enam oma poegi ravida kasvuhormooniga, et neist kasvaksid pikemad mehed.

Taanis asuva Odense Ülikooli kliinikumi (OUH) ja Kopenhaageni riigihaigla statistika järgi on viimase 15 aasta jooksul kolme- kuni neljakordselt tõusnud nende vanemate arv, kes soovivad oma poeglapsele anda kasvuhormoone, et nad pikemaks kasvaksid. Ka teised Taani arstid kinnitavad trendi, kirjutab The Local.

Olenemata sellest, et Taani lapsed on praegu pikemad, kui nad eales varem on olnud, soovivad Taani lapsevanemad siiski oma poegade kasvule kasvuhormooniga kaasa aidata.

«Me näeme vanemaid, kes tunnevad muret oma lapse pikkuse pärast ja lasevad oma lapsi testida,» kirjeldab kliinikumi lasteosakonna juht Jorgen Schou.

Enamik lapsi, kes konsultatsioonile tuuakse, on alles algklassides. Schou sõnul usub enamik lapsevanemaid, et 175 cm on ideaalne pikkus nende lapsele. Kui nende laps aga nii pikk pole, siis kardavad vanemad, et lapsel võib olla tulevikus raskusi kaaslase leidmisel või karjääri loomisel.

Schouli sõnul tulevad vanemad tihti kindla sooviga saada kasvuhormoone oma pojale, kuid enamasti nende soovile ei tulda vastu. Lihtsalt lühikene kasv mingis vanuses ei anna õigust kasvuhormoonide kasutamisele.

«Meil on kindlad juhised, mille järgi me tohime kasvuhormoone välja kirjutada,» sõnas riigihaigla töötaja Andres Juul.

Juuli sõnul soovivad kasvuhormoone oma lastele osta enamasti heal järjel olevad lapsevanemad.

95 protsendi Taani noormeeste kasv jääb 168-194 cm vahele, ning seda peetakse Taanis normaalseks. 2014. aasta andmete põhjal on Taani mehed maailmas pikkuselt kolmandal kohal, keskmise pikkusega 180,6 cm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles