Vähihaige kogub raha eutanaasia tegemiseks (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Šveitsis oodatakse 46-aastast lätlast, kes on mitu aastat vähiga võidelnud ja kes sai selle aasta aprillis arstidelt teada, et  tema aitamiseks pole enam võimalusi ning puudub igasugune lootus paranemiseks. Raha selleks sammuks loodab mees saada headelt inimestelt.

Šveitsi seadused lubavad assisteeritud enesetappu, et inimene saaks elust lahkuda väärikalt, piinlemata ise ja põhjustamata liigseid kannatusi oma lähedastele, kirjutab TVnet. Eutanaasia tegemise õiguse saamiseks tuleb läbida pikk ja keeruline bürokraatlik protsess ning vajalike dokumentide kordaajamine  võtab praegu suurema osa lätlase ja ta abikaasa ajast. Eutanaasia korraldamisega tegelevast organisatsioonist Diginitas sai mees hiljuti rohelise tule.

Nn roheline tuli tähendab, et koostöö on alanud. Otsus, kas eutanaasia on tõesti põhjendatud, langetatakse nelja-viie nädala pärast, pärast ohtrate dokumentide korda ajamist.

Eutanaasia ise maksab 10 000 eurot, mehele on annetatud 12 000 eurot, millest 2000 on seni ära kulunud morfiiniplaastritele, dokumentide tõlkimisele ja postikuludele. «Tähitud kiri Šveitsi maksab 75 eurot,» tõi mees näite.

Digintas organiseerib eutanaasia läbiviimist. Nende rohelises majakeses on arst-narkoloog, kes selle läbi viib, organiseerib lahkunu tuhastamise ja annab urni lähedastele üle.

Vähihaige näitas ajakirjanikele eutanaasia korraldamisega seotud kirjavahetust ning tõdes, et n-ö väärikas suremine ei ole odav.

Lisaks haigele peab olema kohal ka kaks inimest, üks lähedane (antud juhul mehe naine) ja lisaks tema raviarst. Kuna mehel oma raviarsti pole, siis tuleb tohter leida nädal enne eutanaasiat.

Organisatsioon ei korralda haige jõudmist kohale ega muretse lennukipileteid. Samas ei seisa nende roheline majake pea kunagi tühjana. Kuna see ei ole hotell, siis tuleb haigel koos lähedase ja arstiga veeta nädal enne saatuslikku päeva  Zürichis või selle lähedal asuvas hotellis. Haige sõnul ei pruugi seni kogutud summast selleks jätkuda.

Šveits ongi lähim koht, kuhu lätlane saab minna. «See saab olema minu viimane reis koos naise ja võib-olla ka lastega,» rääkis mees. Tegu on Lätis pretsedenditu juhtumiga, kus inimene ei kogu raha mitte ravimiseks, vaid elust lahkumiseks.

Oma haiguse kohta hakkas mees pidama blogi 2014. aasta novembris, kui tal diagnoositi kõrivähk. Tema jaoks oli see ainuvõimalus saada ravimiseks ja äraelamiseks raha, aga ka informeerida teisi samas olukorras olijaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles