Aasta arstiks valitud tippkirurg peab Tõnis Alliku panust eeskujulikuks (1)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tippkirurg Peep Talving.
Tippkirurg Peep Talving. Foto: Liis Treimann

Mullu aasta arstiks valitud tippkirurg, Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) erakorralise kirurgia keskuse juhataja ning Tartu Ülikooli külalisprofessor Peep Talving selgitab, miks peavad haigla töötajad PERHi juhatuse esimehe Tõnis Alliku lahkumist suureks kaotuseks.

2013. aastal Ameerikast Eestisse tagasi tulnud tippkirurgi Talvingu algatusel kogunesid PERHi töötajad ühisfotole ning erakorralise meditsiini keskuse juhataja Vassili Novaki algatusel koguti Alliku toetuseks allkirju, mida on kokku juba 400.

«Tõnis Allikul on mitmeid kvalifikatsioone, mis teevad temast hea haigla juhi. Esmalt on Tõnis alati meeldiv ja struktureeritud visionäär ravitegevuse parimate eesmärkide kujundamisel. Tõnise majandusalane haridus on andnud talle hea oskuse haigla vajaduste ja riskide hindamiseks. Suur pärand Tõnisest jääb finantstaotluste edukusse, mis peegeldub regionaalhaigla uute korpuste rajamises ja vanade renoveerimises,» selgitas kirurg Postimehele, miks Allik hinnatud on.

«Regionaalhaigla näeb täna välja moodsa Euroopa raviasutusena, mida mitmed kolleegid teistest Euroopa Liidu maadest on mind külastades maininud,» lisas Talving.

Ta tõi välja, et Allik on oma meeskonnaga läbi strateegiliste otsuste ja tegevuste loonud regionaalhaigla ravivõimekuse, mis ületab haigekassa tellimuse. «Näiteks rajati 2016 regionaalhaigla päevakirurgia keskus, mis oli haigla nõukogu ja juhatuse oluline ja strateegiline otsus. Läbi selliste otsuste peaks tõusma ravi kvaliteet ja võimekus, aga selleks peab ka teenuste tellimine (haigekassa tellimus) proportsionaalselt suurenema. Sealt tekib ka rahulolematus nii arstide kui ka haigete seas raviteenuste kättesaadavuse kohapealt,» täpsustas Talving, et kui raha suunatakse tehnikasse või ehitusse, aga järjekorrad ei vähene, siis tekitab see pahameelt. «Tõnis Allik on püüdnud alati seda delikaatset tasakaalu hoida, mis tegi temast hea haiglajuhi,» lisas Talving.

Priske kiidab samuti

«Eks aeg näitab, kelle nõukogu uueks juhiks valib, aga uue juhi ülesanne on ilmsete väljakutsetega peale Tõnis Alliku suurepärast panust regionaalhaigla arengusse,» lõpetas ta.

Allikut peab parimaks haiglajuhiks ka sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske, kes määrati menetluse ajaks PERHi nõukogu juhtima. «Tõnis Alliku juhtimisel on Euroopa Liidu struktuurivahendite abiga üles ehitatud kaasaegne hästi toimiv haiglakompleks, kus tervishoiuteenust pakub väga tugev meeskond. Samuti on Tõnis Allik läbi haiglate liidu juhatuse liikmena alati aktiivselt kaasa rääkinud tervishoiukorraldust puudutavates küsimustes laiemalt ja selliseid partnereid on riigil alati vaja,» ütles Priske Postimehele.

PERHi juhatuse esimees Tõnis Allik, ettevõtte infotehnoloogia direktor Marko Kilk ja toitlustujuht Anu Vähi on saanud kahtlustuse omastamises, kelmuses ja pistise võtmises. Allik otsustas ametist tagasi astuda.

Tartu Ülikooli kliinikumi juhatuse esimees Urmas Siigur ei soovinud Alliku lahkumist kommenteerida, kuna on esitatud kahtlustustest kuulnud vaid meediast ega oma seetõttu piisavat ülevaadet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles