Enamik HIV-positiivsetest ravi ei saa

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV kiirtest aitab nakatumise varakult avastada ja parimat ravi saada.
HIV kiirtest aitab nakatumise varakult avastada ja parimat ravi saada. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi uute HIV diagnooside arv on viimase kümne aasta jooksul oluliselt langenud,  saab elu päästvat ravi siiski väike osa HIV-postivisetest inimestes.

Kui 2001. aastal diagnoositi HIV 1474 inimesel, siis 2015. aastal avastati see haigus 291 inimesel, teatas mittetulundusühing AIDS Healthcare Foundation (AHF). Siiski saab elu päästvat ravi vaid väike osa inimestest: umbes 9000 HI-viiruse kandjast vaid kolmandik. Põhjuseks see, et ravi vajajad ei jõua meditsiiniasutustesse. Sellele probleemile pakuvad leevendust HIV kiirtestid, mille pakkuja AHF on endale eesmärgiks seadnud HIV väljajuurimise Eestist 2030. aastaks.

«Selleks, et jõuda ambitsioonika eesmärgini HIV 2030. aastaks välja juurida, peab Eestis veel palju ära tegema, peamiselt jõudma haavatavate sihtgruppideni, näiteks geimehed, sekstöötajad ja narkomaanid,» sõnas AHF Euroopa büroo juht Anna Zakowich. Tema sõnul on palju neid inimesi, kelleni teave traditsiooniliste kanalite kaudu ei jõua, mistõttu on tarvis uuenduslikku lähenemist ja ligipääsetavamat tervishoiusüsteemi.

Teisipäeval, 21. juunil kogunevad Tallinnas HIV-vastase võitluse riiklikud huvirühmad ja rahvusvahelised eksperdid, et hinnata AHFi kuueaastast koostööd kohalike organisatsioonidega kiirtestide rakendamisel Eestis. Arutelul hinnatakse HIV kiirtestide seniseid tulemusi ja tulevikuperspektiive, Eesti sihipärase kiirtestimise lünki ja vajadusi ning pannakse paika edasine strateegia testimisele parema juurdepääsu loomiseks. 

2010. aastast on AHF jaganud Eestisse ligi 60 000 HIV kiirtesti, mis annavad vastuse 60 sekundiga. 7. juunil toimunud Riigikogu sotsiaalkomisjoni istungil arutati kava, kuidas laiendada kiirtestide kasutamist, sealhulgas WHO soovitust jagada teste perearstidele ja lubada testimist professionaalidel, kel puudub meditsiiniline taust.

HIV kiirtesti tegemise võimalust pakutakse avalikel üritustel, võõrutusravi keskustes, geiklubides ja varjupaikades. Tänaseks on AHF investeerinud kiirtestimise programmi Eestis üle miljoni euro. 1200 inimest on saanud teada, et on HIV-positiivsed, jagatud on enam kui miljon kondoomi.

AHF on USA suurim HIV ja AIDS-iga seotud tervishoiuteenuseid osutav mittetulundusühing, mis osutab meditsiinilist abi ja meditsiiniteenuseid enam kui 650 000 inimesele 36 maailma riigis USA-s, Aafrikas, Ladina-Ameerikas, Kariibi mere piirkonna riikides, Euroopas ja Aasias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles