Kui palju õdesid ja hooldustöötajaid lõpetas tänavu tervishoiu kõrgkooli?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õed tegelevad näiteks vaktsineerimise ja vereproovide võtuga.
Õed tegelevad näiteks vaktsineerimise ja vereproovide võtuga. Foto: Margus Ansu

Tallinna ja Tartu tervishoiu kõrgkooli lõpetas tänavu kokku 80 õde ja 64 hooldustöötajat.

«80 uut õde on väikeseks leevenduseks õdede puudusele, kuid õdede arvukust on vaja märkimisväärselt tõsta. Tervishoiu jätkusuutlikkuse huvides on vaja lõpuks allkirjastada õdede riikliku tellimuse konsensuslepe. Ilma kokkulepitud riikliku tellimuseta ei saa haiglad olla kindlad, et õdesid vajalikul määral juurde koolitatakse ning koormusnormide kehtestamine ja täitmine võib osutada keeruliseks,» ütles Eesti Õdede Liidu juhatuse liige Ester Öpik saadetud teates.

Lisaks uutele õdedele omandas õetöö kõrvalt kõrghariduse 43 varasema kutsediplomiga õde, nendest 39 Tallinna tervishoiu kõrgkoolis ja neli Tartu tervishoiu kõrgkoolis. Õendusõppes on Eestis võimalus spetsialiseeruda neljale erialale, milleks on terviseõendus, intensiivõendus, kliiniline õendus ja vaimse tervise õendus. Tänavu suvel lõpetas kõrgkooli 42 spetsialiseerunud õde. Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli lõpetas neli terviseõendusele spetsialiseerunud ja Tartu Tervishoiu Kõrgkooli 38 intensiivõendusele spetsialiseerunud õde.

«Suur osa praegustest hooldustöötajatest on veel vastava kutsekvalifikatsioonita. Tervishoiutöötajate üleriigilise kollektiivlepingu läbirääkimiste käigus ka koormusnormides kokkuleppimine eeldab kutseõppe läbinud hooldustöötajate osakaalu tõusu tervishoius. Samuti oleme seda meelt, et tulevikus peab kutsega hooldustöötaja tunnitasu olema kõrgem võrreldes erialase hariduseta hooldajaga,» lisas Öpik. 

Tallinna tervishoiu kõrgkooli lõpetas kutseõppes 48 hooldustöötajat, neist 20 Kohtla-Järve struktuuriüksuses ja Tartu tervishoiu kõrgkooli lõpetas 16 hooldustöötajat.

Lisaks tervishoiu kõrgkoolidele õpetatakse hooldustöötajaid ka erinevates kutsekoolides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles