Suvel vajatakse hädasti doonorite verd

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonor Anna Kelder koos poja Ukuga DoonoriFoorumis verd loovutamas.
Doonor Anna Kelder koos poja Ukuga DoonoriFoorumis verd loovutamas. Foto: PERH

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus kutsub inimesi suvel vähemalt ühe korra verd loovutama, kuna puhkusteperioodil jäävad verevarud alati madalamaks, õnnetusi on aga suveti rohkem ning seetõttu on ka haiglate verevajadus suurem. 

Praegu on verevarud paljude veregruppide osas minimaalses seisus ning verekeskus ootab väga inimesi verd loovutama Ädala tänava verekeskusesse ning DoonoriFoorumisse Tallinna kesklinnas, teatas PERH. 

«Oleks tore, kui doonorid, kes on kurtnud, et ei saa töö tõttu verekeskust selle lahtiolekuaegadel külastada, teeksid oma visiidi puhkuse ajal. Hommikuti on verekeskuses rahulik ja vereloovutamine läheb kiiresti, liiatigi on soojade ilmadega jahedate ruumidega verekeskuses vägagi kosutav viibida,» kutsus doonoreid üles regionaalhaigla verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit. Ta lisas, et sel nädalal loositakse täiendavalt iga päev välja üks kinkekaart 1,5-tunnise Kalev Spa veekeskuse külastuseks ning tehakse doonoritele väikseid üllatuskingitusi.

Verekeskuse väljasõidumeeskond ei tee seoses puhkustega väljasõite juuni viimasel ja juuli esimesel nädalal. Seega ootab verekeskus sel ajal doonorite täiendavat abi Tallinnas verekeskuses Ädala tn 2 ja DoonoriFoorumis Narva mnt 5.

Kuna suviti on paljud asutused puhkusel, ei saa ka verekeskus tavapärastesse paikadesse väljasõite korraldada. «Haiglad vajavad ka suvel patsientide raviks doonorite abi. Vahel isegi enam kui talvekuudel, sest inimesed on aktiivsemad ning õnnetusi on rohkem. Meil on mitu aastat olnud juuli haiglate nõudmiste rekordkuu,» lisas dr Saarniit.

Juunis, juulis ja augustis on Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus ka doonoritelkidega Eesti erinevatele linnaplatsidel: Rakveres, Paides, Raplas, Keilas, Tallinnas ja Haapsalus. Järgmised doonoritelgid on 11.-13. juulil Keilas, siis ollakse 25.-27. juulil Paides, edasi suundutakse 15. ja 16. augustil Haapsallu, 24. ja 25. augustil ollakse Tallinnas Vabaduse väljakul ning doonoritelkide suvi lõpetatakse 29.-31. augustil Rakveres.

Kõige värskemat infot veregruppide vajaduse kohta saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee.

Doonoriks sobib terve, puhanud, söönud ja rohkelt vedelikku tarbinud, vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat. Kahe vereloovutuse vahe on minimaalselt 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eelmisel aastal tehti Eestis vereülekandeid ligi 19 000 patsiendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles