Arst: surma eest ära ei jookse (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui nooremas eas pole sporti teinud, et tasu vanemas eas kohe üle pingutada, vaid alustada rahulikumast liigutamisest.
Kui nooremas eas pole sporti teinud, et tasu vanemas eas kohe üle pingutada, vaid alustada rahulikumast liigutamisest. Foto: Panther Media/Scanpix

Läänemaa haigla peaarst Tõnis Siir tõdes, et sagenenud on suremus pahaloomulistesse kasvajatesse ja vereringeelundite haigustesse suremus suureneb, sest inimesed elavad kauem. 

2008. aastal suri pahaloomulistesse kasvajatesse 81 inimest (neljandik kõigist surmajuhtudest), mullu 104 inimest (kolmandik kõigist surmajuhtudest), kirjutab Lääne Elu.

Keskmise eluea kasv omakorda on suurendanud haigestumist ja suremust pahaloomulistesse kasvajatesse, millesse haigestuvadki inimesed pigem vanemas eas, mil immuunsüsteem on nõrgem. Pahaloomuliste kasvajate korral aitaks Siiri sõnul võimalikult varane diagnoosimine: sõeluuringud, aga ka enese jälgimine.

Küsimusele, kui palju saaks ennetuse ja tervisedendusega vähendada suremust, vastas Siir: «Mis puutub vereringeelundite haigustesse, siis – kui pensionieas hakata kangesti sporti tegema, ega surma eest ära jookse,» lausus ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles