Tudengite ohtlik joomistrend paneb tervise proovile (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui õhtul on kavas juua alkoholi, jäetakse söömata või oksendatakse toit välja, et tarbida vähem kilokaloreid ning jääda heasse vormi.
Kui õhtul on kavas juua alkoholi, jäetakse söömata või oksendatakse toit välja, et tarbida vähem kilokaloreid ning jääda heasse vormi. Foto: SCANPIX

Värskest uuringust selgus, et aina enam tudengeid jätab enne õhtust pidu söömata, teeb väga intensiivselt trenni või oksendab toidu välja, pannes nii oma tervise proovile. 

Sellist käitumist kirjeldatakse inglise keeles sõnaga drunkorexia, vahendab Foxnews.com. Käitumise eesmärk on vähendada tarbitud kilokalorite hulka ning samal ajal suurendada ka alkoholi mõju. Hiljuti avaldatud uuringus toodi välja, et seesugust käitumist esineb tudengite seas tunduvalt rohkem, kui varasemalt arvati.

Houstoni Ülikooli uuringus osales 1200 õpilast, kes olid vähemalt korra eelmisel kuul tarbinud palju alkoholi. Uuringust selgus, et kümnest osalejast kaheksa olid ohtra joomisega seotult käitunud drunkorexiale omaselt, näiteks teadlikult nälginud, oksendanud toidu välja või kasutanud lahtisteid.

Uuringut juhtinud dr Dipali Rinker tõdes, et üllatuslikult ei ole selline käitumismuster omane vaid neidudele, vaid ka noormehed käituvad samamoodi. Dr Rinker arvas, et see tuleneb asjaolust, et meeste puhul on joomise ajal riskikäitumine tavalisem. 

Kui palju alkohol energiat annab? 

Alkoinfo.ee järgi sõltub alkoholi mõju inimese kehakaalule paljudest asjaoludest. Üheselt mõistetavat rusikareeglit ei ole.

1 gramm puhast alkoholi annab 7,1 kcal energiat. Võrdluseks: 1 g rasva annab 9 kcal ja 1 g süsivesikuid või valke annavad 4 kcal energiat. Siiski pole päris selge, kas ja kui palju võib mõõdukas alkoholi tarbimine kehakaalu suurendada.

Tagasihoidlikud alkoholikogused võivad olla üheks paljudest kaalutõusu riskiteguritest kaudselt ka seepärast, et alkohol suurendab söögiisu.

Loe alkoholi mõjust kehakaalule pikemalt siit. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles