Haiglajuht nimetas öist rünnakut tööõnnetuseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere haigla juht Rain Sepping.
Rakvere haigla juht Rain Sepping. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Rakvere haiglas ründas täna öösel üks patsient kaaspatsienti ja kannatada sai ka neli töötajat. Haiglajuhi sõnul tuleb sarnaseid juhtumeid ette mitu korda aastas ja neid võib nimetada tööõnnetusteks.

«Selliseid juhtumeid tuleb ikka ette, inimesed on psühhootilised. See on töö lahutamatu osa, iga arst kohtub selliste patsientidega tõenäoliselt juba oma esimestel praktikapäevadel. Tegemist on ikkagi tööõnnetusega,» ütles Rakvere haigla juhataja Rain Sepping Postimehele.

Antud juhtum läks aga kontrolli alt välja ja personal sai vigastada seetõttu, et tegemist oli kaaspatsiendi ründamisega. Kui psühhootiline patsient lõhub mööblit või asju, siis personal reeglina ei sekku, sest eelkõige on meditsiinitöötaja ülesanne hoida oma tervist ja turvalisust. Asju saab ka suuremate probleemideta asendada. Täna öösel toimunu oli aga ohuks kaaspatsiendile ja seetõttu otsustasid meditsiinitöötajad endast hoolimata sekkuda.

«Meil on selline tava, et kui inimene muutub väga agressiivseks, siis me üritame mitte sekkuda, aga kuna sel korral rünnati ikkagi kaaspatsienti, siis läksidki meie töötajad vahele ja selle tõttu tekkisid ka sellised traumad meil. Tavaliselt me kutsume politsei,» rääkis Sepping.

Haiglajuhi kinnitusel on neil koostööleping ka turvafirmaga ja olemas hädaabinupud. Majas turvameest siiski pole. Samuti pole haiglas võimalust ärevaid või psühhootilisi patsiente eraldada.

«Meil on tavapalatid, haigla on avatud, ühest osakonnast teise saab põhimõtteliselt vabalt liikuda. Selliseid passiivseid turvameetmeid meil väga palju ei ole, sest me ei ole arvestanud selliste psühhootiliste patsientidega, aga see seisund võib tekkida täiesti ettearvamatult ja ette hoiatamata,» märkis Sepping ja lisas, et temale teadaolevalt on maakonnahaiglatest psühhiaatriaosakond vaid Viljandis.

Täna öösel toimunud juhtumi kommentaariks lausus Sepping veel, et kuigi maakonnaleht Virumaa Teataja kuulutab, et töötajad elavad praegu surmahirmus, see tõele siiski ei vasta.

«Need, kes soovisid, neile võimaldati vaba päev ja patsiendid on ikka patsiendid edasi,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles