Väsinuna autoroolis olemine on sama nagu oleks joobes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väsinuna autoroolis olemine on sama nagu oleks joobes
Väsinuna autoroolis olemine on sama nagu oleks joobes Foto: SCANPIX

Hollandis Utrechti ülikoolis tehtud uuring näitas, et kui ollakse üle kolme tunni järjest autoroolis, võib tekkida joobesarnane seisund.

Isegi kaks tundi vahepeatusteta sõitmist mõjub autojuhi organismile nii, nagu ta oleks paar klaasi alkoholi joonud, kirjutab The Telegraph.

Ekspertide arvates tuleks kehtestada, et maksimaalselt tohib öösel järjest autoroolis olla kuni kaks tundi. See aitab liiklusõnnetusi ja –surmasid vähendada. Samuti soovitatakse öine sõitmine keelata hiljuti juhiload saanutele.

Liiklusstatistika kohaselt üks viiendik liiklusõnnetustest on tingitud rooli taha magama jäämisest.

Väidetavalt on iga kolmas autojuht öösel sõites vähemalt korra roolis magama jäänud.

Hollandi teadlased tegid katse 14 mehega vanuses 21 – 25 eluaastat.

Nad pandi sõitma öösel kaks, neli ja kaheksa tundi. Neile anti instruktsioonid, et nad peavad kiiruspiirangust kinni pidama ning sõitma tee keskel.

Teadlased salvestasid nende sõitmise.

Katses saadud tulemusi võrreldi varasemate andmetega joobes juhtide oleku kohta.

Uuring näitas, et juba kaks tundi öisel ajal järjest rooli taga olemine muudab kehakeemiat nii, nagu autojuht oleks purjus.

Mida kauem sõidetakse, seda väsinum ollakse ja seda rohkem vigu tegema hakatakse.

Uurijad soovitavad autojuhtidel väsimuseprobleemi täie tõsidusega suhtuda.

«Autojuhid suhtuvad väsimusse üsna kergekäeliselt. Rooli taha magama jäämine võib raskeid liiklusõnnetusi kaasa tuua. Sellistel abivahenditel nagu muusika ja akna avamine on lühiajaline efekt,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles